2007. április 17., kedd

TGM válságban

A magát filozófusnak valló Tamás Gáspár Miklós válságban lehet, az esszéjét a múlt héten leközlő HVG pedig biztosan abban is van, különben nem tenne ilyet. Előre bocsátom, hogy a gazdasági-politikai hetilap lelkes olvasója és előfizetője vagyok, éppen ezért olvastam mély megdöbbenéssel ezt az ócska, zavaros és sokak számára sértő írást. Különben TGM-et eddig értelmes embernek tartottam, több figyelemreméltó és hasznos írását olvastam, de lehet, hogy ezekkel jól álcázza a nála ezek szerint alapjáraton működő totális eszmei ámokfutást.

Érthetetlen számomra, hogy a magát értelmesnek, sőt az átlagnál nagyobb értelmi képességűnek tartó TGM miért védelmezi hat hasábon keresztül Demcsák Zsuzsát, és miért von le ennek a túldimenzionált ügynek a sajtójából mindenféle következtetést a magyar közélet és különösen a politikai jobboldal züllött állapotára vonatkozóan, közben megsértve boldog boldogtalant.

A kristálytiszta eszmefuttatásnak nehezen nevezhető írásban elmondja, szerinte nem is létezik ma jobboldal csak szélsőjobb (!), borzalmas a Túró Rudi, azt táplálékul felhasználni egyenesen gyermekellenesség (!), és még nem találkozott élő emberrel, aki a Magyar Hírlapot olvassa. TGM a "bácsi, néni és baba" szó használatától óva int, hiszen ezzel túlinfantilizáljuk a gyereket, mintegy szellemi törpe szerepébe kényszrítve (!). A Demcsák-ügyet tanulmányozva beretvaéles logikával kikövetkezteti, hogy a konzervatív közvélemény győlöli a szép nőket (na ez aztán már tényleg vicc), a gyögéd anyákat, a magyar nyelvet, a jó stílust, a jóízű ételt (még nagyobb vicc), és az emberi szuverenitás minden formáját (!), viszont csodálja a borászatot, ám közben maga sört iszik, szigorúan dobozból (a legnagyobb vicc).

Természetesen a cikk a hardcore politika "nagyívű és mélyreható" összefüggéseinek feltárása sem marad ki, amit itt nem részleteznék, hátha kiskorúak is olvassák ezt a szerény bejegyzést. A gond itt csak annyi, hogy a mértékadóként és függetlenként aposztrofált HVG teret ad egy ilyen színvonaltalan, haszontalan, súlyosan egyoldalú és közönséges írásnak. Köszönjük, de nem ezért vesszük az újságot.

Nincsenek megjegyzések: