2009. október 23., péntek

Ostinato, a makacs

Két évvel ezelőtt, október elején írtam egy bejegyzést ebbe a blogba arról, hogy az első magyar szindikátus istálló álma teljesült a hároméves Saldenzar "Hármas Korona" győzelmével.
(http://zalanhorvath.blogspot.com/2007/10/megvan-hrmas-korona.html)

A népszerű "Cár" a nagy tripla mellett megnyerte a Vederemo Rennent (az Austrian Derby előfutama) és második volt magában az Osztrák Derbyben. Négyévesen további bravúros győzelmek és helyezések jöttek idehaza és a külföldi (Pozsony, Prága) lóversenypályákon.
A kiváló Zinaad apaságú sárga mén még a hófödte St. Moritz befagyott taván is futott idén februárban, bár ez igazából úri passziónak számít a galopp világában.

Sárközi Péter és baráti köre, azóta Illiana nevű telivér kancájával is szép sikereket könyvelhetett el, hiszen kétévesen évjáratvezetőként zárta a szezont idehaza a kancák között.

Most pedig újabb szindikátus reménység tűnt fel a láthatáron!

A jól bevált októberi BBAG aukción (Németország egyik legnagyobb angol telivér árverése Baden-Badenben) Kovács Sándor galopp idomár segédletével egy szemrevaló yearling (egy éves csikó) került a tulajdonosi konzorcium birtokába.

Ostinato, merthogy ezt a nevet kapta a "keresztségben" a négylábú mén, 4.000 Euro-s áron került leütésre a licitáló csarnokban, mint a 200-as számú tétel. Ez az összeg egyébként valamivel kevesebb, mint az első napi átlagár (kétnapos az árverés). A legalacsonyabb ár 600, míg a legmagasabb 40.000 Euro volt, és a felvezetett 201 lóból 101 talált új gazdára a nap folyamán. További statisztikák a Racingpost honlapján.

A versenyló palánta származásáról előzetesen annyit, hogy igen erős anyai vonallal rendelkezik: felmenői között található az 1997-es német ranglistavezető Oxalagu, akinek 100-as GAG száma (a lovak teljesítményét kifejező német viszonyszám) kivételes képességre utal. Ugyancsak a második anya ivadéka a Pozsonyban és Prágában klasszis formákat futott Oxalana, aki ismerős lehet a hazai galopp sport híveinek.

A büszke apa, Ransom O'War 2003-ban a legkiválóbb német versenylovak között szerepelt, amit jól mutat a Német Derby-ben elért második helyezése és 98,5-ös GAG száma. Élete 12 versenyéből 11-szer dobogós helyen végzett, ezzel 335.616 Euro versenydíjat kasszírozott be.

Fedezőménként kezdőnek számít: ivadékai 2008-ban kezdték pályafutásukat a turf bűvös gyepén. 2009-ben Németországban 23 utódából eddig 12-nek sikerült győznie, átlagos nyereményük 5.500 Euro. Lásd: Ransom O'War adatlapja a galopp-sport.de adatbázisában.

Ostinato pedigréje a BBAG katalógusban:
http://bbag-click2print.de/mediafactory/click2print/5256-pedigree.pdf

További linkek:
Saldenzar győzelme a 85. Magyar Derbyben.
Magna Austrian Derby 2007-ben.
Saldenzar győzelme Pozsonyban.