2007. október 12., péntek

Váckisújfalu, az elszigetelt falu

Most olvasom A Kistérség újságban, hogy ez a 478 fő lélekszámú település a "közforgalmú közlekedési reform" következtében gyakorlatilag tömegközlekedés nélkül maradt.
Nos, ez elég rémisztően hangzik. Ezért utánanéztem a neten, hogy is van ez a dolog.
Az Elvira.hu MÁV menetrendje szerint naponta 6 alkalommal lehet Váckisújfaluról Veresegyházra jutni. Azért ez az érdekes, mert Veres mint kistérségi központ fontos szerepet játszik az ott lakók életében, hiszen az okmányirodába, vagy a Misszió Egészségügyi központba ide kell jönni. Tehát 7, 9, 13, 17, 19, 21 órakor van vonat Váckisújfalu-Vácrátót-Veresegyház viszonylaton. Ez elég gyér, mitagadás. Ha kilenceset lekési az ember, sok ügyet már nem tud intézni.
Hazafelé menet a legérdekesebb javaslata az Elvirának a következő kombináció volt: Veres-Nyugati ott BKV-val átmegyünk a Keletibe, majd onnan Aszódon átszállni és máris Váckisújfalun vagyunk. Mindez 3 óra 18 percig se tart. Hát nem szuper?
A busszal vajon mi a helyzet? 5-6 járatot számoltam meg, amivel még érdemes elindulni délelőtt, persze Galgamácsán, vagy Csomádon át kell szállni.
Ezután felhívtam Dr. Sajó Gyula polgármester urat, aki készségesen állt rendelkezésre, bár éppen kezdődött egy rendezvény a községházán. Elmondta, hogy a legnagyobb gondjuk a KÖZVETLEN kisbuszjárat megszűntetése Veresegyházra, ami átszállás nélküli közlekedést biztosított a Misszióhoz és a központba. Ennek eltörlése bizonyos jogszabályokba és az alkotmányba is ütközik. Ennek kinyomozását későbbre halasztottam.