2011. május 21., szombat

Overdose favorit, de már nem annyira


A futam napjának délelőttjén, ahogy az várható volt megmozdult a fogadási piac. A bukméker irodák kezdetben csupán kétszeres pénzt kínáltak Dózi győzelmére, mert nyilván nem akarták "olcsón adni" a Budapesti Puskagolyó 16. győzelmét. A fogadók emiatt más esélyeseket kezdet el játszani (Kingsgate Native, Markab, Tangerine Trees, Solo Power) így Overdose kurzusát a bukik elkezdték feljebb tolni, vagyis hosszabbítják az odss-ot.
Közben megjelent Mikóczy Zoltán nyilatkozata a Racing Postban, ahol a tulajdonos óvatosan fogalmaz. Szerinte most nem a győzelem a fontos - bár természetesen nyerni jöttek - hanem az, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Dózi visszanyerte három évvel ezelőtti formáját és képes a világ elitjében versenyezni. "Nem dől össze a világ, ha ma nem győzünk" -idézi Mikóczy-t a tekintélyes lóveseny szaklap.

Jelen pillanatban a Sportingbet 4-szeres pénzt ajánl a magyar csodaló győzelmére.
Kingsgate Native 5,5, Markab és Tangerine Trees 10, Solo Power 11, Borderlescott 13-as szorzó mellett futhat.


Az egész magyar nemzetet képviseli ma Overdose

"Talán valószínűltenül hangzik de ma fél Magyarország az interneten és a televízión fogja követni a Temple Stakes futamát, ahol Overdose, a "Budapesti Puskagolyó" bemutatkozik Britanniában és megkísérli tovább növelni eddig elért 15 győzelmének számát, amelyet 16 futásból ért el" - adja hírül a tekintélyes The Telegraph című angol napilap.
(fotó: Osztényi Zoltán munkalovas és Dózi)
Az egyik legolvasottabb internetes sport portál, a Sportinglife.com a címoldal fő helyén hozza, hogy "Bite the Bullet", vagyis Dózit nem lesz könnyű megcsípni a mai versenyen! Bár Simon Holt lóverseny szakíró cikkében nagyrészt Overdose pályafutását méltatja, az íráshoz mellékelt fotón mégis Kingsgate Native-et láthatjuk, mint az elemző
favoritját erre a futamra. Overdose 2/1-es odds-át eltúlzottnak tartja, mert szerinte a magyarok büszkesége még soha nem futott ilyen erős társaságban (leszámítva az érvénytelenített francia futamot 2008-ban) és sok tapasztalt, nemzetközi viszonylatban is ismert nagyágyú lesz az ellenfele. Ezt mi is tudjuk...

Az angolok is tudják: Overdose mentette meg a Kincsem Parkot!

Még érdekesebb a The Guardian internetes kiadásában megjelent írás, ahol az olvasók megtudhatják, hogy Magyarország egyetlen lóversenypályáját, a Kincsem Parkot egyenesen Overdose kimagasló szereplése és hírneve mentette meg a bezárástól! A cikk írója úgy fogalmaz, hogy egyes üzleti körök az egykor világhírű magyar lóversenyzés fokozatos és előre megfontolt elsorvasztásán dolgoztak, hogy a kiváló helyszíni adottságokkal rendelkező lóversenypálya eladása ne okozzon társadalmi felháborodást. A híres pesti Ügetőpálya ugyanis erre a sorsra jutott és ma bevásárlóközpont éktelenkedik a helyén. Ezt a számítást húzta keresztül Overdose felbukkanása, aki miatt tömegek zarándokoltak a Kincsem Parkba és fedezték fel újra a lóverseny szépségét!

Természetesen a hazafias érzelmekről is említést tesz a Guardian publicistája, Chris Cook, amikor arról ír, hogy mindenkit Kincsem, a csodakanca 1878-as Goodwood Cup győzelmére emlékeztet Overdose mostani angliai turnéja, ami a mai napig elismerést és büszkeséget jelent a magyarok számára - és nem csak lóversenyes körökben!

Ezek után nem túlzás, ha mi is elfogadjuk a tényt: Overdose ma egész Magyarországot képviseli Nagy-Britanniában és ezt a britek is abszolút így gondolják és számukra ez teljesen természetes hozzáállás! Úgy gondolom van bőven mit tanulnunk az angoloktól sportszeretet és nemzeti büszkeség terén, hiszen soha sem fogom elfelejteni, amikor 2008-ban az Royal Ascot-ról hazaindulva a London Stansted repülőtéren másfél órát csúszott minden gép indulása, mert a pilóták az angol válogatott meccsét nézték és a gépek ablakába kitették ezalatt az angol lobogót!. Amikor pedig végre felszállhattunk a gépre, a pilóta első mondata ez volt: jó hírem van Önök számára. Győztünk!