2007. február 27., kedd

Információhiány

Hétfőn az Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatónője megtartotta a rendkívüli szülői értekezletet. Ahogy az várható volt sokan eljöttek meghallgatni a bejelentést, miszerint az iskola bezárására készül az önkormányzat. A szülők elég nyugodtan fogadták a hírt, bár egyre többen kezdtek zúgolódni, hogy semmi információt nem kapnak arról, miért pont az Árpádot (három másik mellett) zárják be, mi lesz utána az épülettel, s egyáltalán mi ez a hirtelenség?

Kiderült, hogy a keddi oktatási bizottsági ülés után már másnap dönt a képviselő-testület a bezárásokról. Az önkormányzat eljárása tehát felháborító és teljességgel szabálytalan, mert nem hagy elég időt a reagálásra és a párbeszédre, hanem egyszerű tollvonással akar dönteni többezer ember sorsáról. Amikor az iskola igazgatóhelyettese felhívta az önkormányzatot, hogy szeretne ott lenni az (amúgy nyilvános) bizottsági ülésen és ott felszólalni, azt a választ kapta, hogy ezt 5 nappal hamarabb kell bejelenteni. Akkor még nem is tudtak semmiről! Ezek a módszer nem csak hogy törvénytelen, de sértő és megalázó a választópolgárokkal szemben.

Az egész eljárás megengedhetetlen, mert nem lehet ennyire semmibe venni az embereket. Ha az önkormányzat gondban van, kevés a tanuló, sok az iskola stb., akkor a polgármesteri hivatal miért nem tart egy tájékoztatót, lakossági fórumot, ahol megbeszélik a problémákat? Persze az kínos lenne. De a tisztelt képviselők, amikor kampányoltak, akkor bezzeg számítottak a részvételre és a szavazatokra.

És csodálkoznak, ha az emberek tüntetnek. (Kedden 16:00 órakor a Polgármesteri Hivatal előtt.)