2007. február 2., péntek

Osztrák nehézségek

Bizony Ausztriában sem fenékig tejfel a lóversenyélet. Kevesebb futam, kevesebb pénzdíj - ezt hozza számukra a 2007-es esztendő.
A Magyar Lovaregylet főtitkárának, Szécsi Rezsőnek jóvoltából kézhez kaptam a "Rennausschreibungen 2007" című kiadványt, mely a Bécs melletti Magna Racino lóversenypálya ezévi programját tartalmazza. Tudni kell, hogy egy Kanadába szakadt osztrák milliárdos, bizonyos Frank Stronach szponzorálja a létesítményt, mely a hírek szerint veszteségesen üzemel. Stonach úr a tengeren túl számos lóversenypályát működtet, köztük a Pimlico-t, ahol immár 132 éve minden májusban, a Preakness Stakesben futnak a legjobb hároméves telivérek, így van miből pótolnia a hiányt, de most úgy néz ki, hogy nekik is összébb kell húzni a nadrágszíjat.

A tavalyi 154 futam helyett idén csupán 96 galopp futamot írtak ki, ami jelentős visszaesés. A napi 4-5 galopp mellett továbbra is ügetőfutamok szinesítik majd a programot. A nagy versenyek közül a Trial Stakes díjazása 50000 Euróról 40000-re csökken, míg az Austrian Derby 150000 Euróról 120000-re, ami még így sem nevezhető kevésnek. A Kincsem Preis és Austria Preis 30 ezerről 20 ezerre karcsúsodik, csak a Henckel és az Oaks marad meg a 30-as szinten. A Breeders' Cup futamok egyenkét 20 ezres díjazásához sem nyúltak.

Mindent összevetve, így is is vonzó célpont marad a magyar telivér futtatók körében Eibreichsdorf, hiszen a 2-4 millió forintnyi első díjakért már érdemes vállalni a kiutazással járó költségeket. A Derby győztesnek járó 14 millióról már nem is beszélve, ám ehhez nem akármilyen lovacska kell! Tavaly Thunder Groom nagyon közel volt a sikerhez, talán idén is ropogtatja a zabot egy hasonló képességű telivér a magyar istállókban. Márpedig ilyenkor télvíz idején mindenki a Derbyre készíti kedvenc háromévesét.