2007. szeptember 14., péntek

Népszavazás Veresegyházon

Egy leendő fecskendőgyár befogadásáról szóló népszavazás tartja lázban Veresegyház népét, legalábbis azokat akik foglalkoznak a közügyekkel. A kérdés meglehetősen kényes, hiszen a Csomád felé eső szabad terület nagy része épülne így be, ami zavarná a Csonkásnak nevezett zöldövezeti kerület lakosait, akik emiatt kifogásolják a nagy üzem közelségét.
A város más részein lakókat is aggasztja viszont egy etilén-dioxid nevű anyag, amivel majd a fecskendők sterilizálását végzik. Ez bizony egy eléggé rákkeltő, nagyon veszélyes vegyület, amit természetesen szigorú laboratóriumi körülmények között bezárva tartanak. Nos, ez nem valami bíztató, de eddig minden környezeti hatástanulmány veszélytelennek tartja a lakosságra nézve, gondolom, ha megfelelően betartják a védelmi rendszabályokat.
A megépülése esetén 500 főt foglalkoztató gyár azonban gazdasági szempontból nagyon jól jönne Veresegyháznak, sőt, momentán létkérdés lenne, hogy a Becton Dickinson megvegye a neki szánt iparterületet, ami azonnal egy milliárd forint bevételt jelentene a városnak. Persze kiadásokkal is jár a tranzakció, hiszen közművesíteni kell, de a pénz életfontosságú, hiszen az állami apanázs az intézmények működtetésére sem elég, nemhogy a megkezdett beruházások befejezésére, az újabb szükséges projektek elindításáról nem is beszélve. (Hiába vannak pályázatokon megnyerhető pénzek, önrész nélkül nem megy.) A jövőben folyamatosan fizetett helyi adó sem lenne éppen elenyésző, lásd: most a General Electric évi 800 millióval járul hozzá a város működéséhez, s a BD sem kisebb nagyságrendű vállalat.
Kiváncsian várom tehát a népszavazás eredményességét, ami sokmindent elárul az itt élő emberek közéleti aktivitásáról, mert szerintem most nincs élő ember, aki előre meg tudná jósolni, hogy mennyien mennek el majd szeptember 23-án.