2007. január 31., szerda

Nevelj zsenit!

Múlt héten Polgár László, a sakkozó Polgár lányok apja tartott előadást Veresegyházon. Jó atyám jegyzetelte ki a legfontosabb gondolatokat.
Először is a civilizált országokban a megszületett gyermekek 80%-a potenciális zseni 1 évesen, 3 éves korulban már csak 60%-uk, 6 évesen 50%-uk, 12 évesen 40%-ok, 18 évesen 20%-uk, és felnőtt korukra 0,001 % realizálódik.
Miért? Mert a zseni = munka + szerencsés körülmények. Minden egészséges gyermek csúcsra vihető. A zseni tehát elsősorban nevelés és önnevelés eredménye.
Edison például azt mondta: "a zseni 1% inspirációt és 99% verejtéket jelent". J. S. Bach így nyilatkozott: "Bárki eljuthat az én szintemre, ha olyan szorgalmas, mint én voltam egész életemben."
Polgár szerint a zseninevelést össze kell kötni a komplex személyiség fejlesztéssel: 4 óra speciális tantárgy (tehát sakk, zene, stb, ki miben akar zseni lenni), 1 óra idegen nyelv, 1 óra közismereti tantárgy, 1 óra programozás, 1 óra erkölcsi-pszichológiai ismeretek, 1 óra testedzés.
Tehát ez a sakkbajnoknők titka. Munka, szorgalom, fegyelem.

Az érdekes viszont az, hogy a kritikus korban, vagyis a gyermek születésétől a 6 éves korig kell megkezdeni a az intellektus ösztönzését, mert az alapok ekkor teremtődnek meg! Ezek szerint Apor fiammal már az utolsó pillanatban vagyunk, bár a zenei képzését már régen megkezdtük. Imádja a szimfónikus zenét és kitartóan végigvezényel egy Vivaldi tételt. Vitéz pedig ugyan nem akar még beszélni, de mintaszerűen fogja a ceruzát és óriási átéléssel rajzol.

Apámtól kaptunk egy új sakk készletet. Csillagsakk. Polgár apuka találmánya, egyszerűbb, gyorsabb, mint a hagyományos játék. Apor máris rákapott, rendszeresen bemattol. (Kis segítséggel.) Érdemes kipróbálni mindenkinek, nagyon szórakoztató.
http://www.polgar-superstar-chess.net/HU_open.htm# Itt rajta van a tábla és az alapvető szabályok. Otthoni sakkbábukkal is játszható, csak a táblát kell kinyomtatni.

Neveljünk zseniket!