2008. november 23., vasárnap

bet.hu

Játékos kedvű a magyar. Nem csak lóversenyen tesz föl sokkalta több pénzt, mint szomszédaink, de magyar tőzsde internet címe is fogadásra buzdít. A bet.hu angolul ugye annyit tesz: fogadás pont hu.
Mondjuk az utóbbi időben valóban inkább szerencsejáték jelleget öltött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedelme. Persze a begyűrűző (inkább bezuhanó) pénzpiaci válság sodorta ebbe a kilátástalannak tűnő helyzetbe a hazai papírokat.
Olvasom, hogy októberben 1500 milliárd tőkét vontak ki hazánkból a külföldi pénzalapok. Ezek után nem csoda az 50-60%-os árzuhanás.
Persze most is volt, aki nyert az üzleten. Az OTP 2300-ról 3900-ra felpattanásából aki ügyes volt, szépen profitált. (Ismerek ilyen mázlistát.)

És akkor nem beszélek a shortolókról.
Nem, ők nem a strandon rövidnadrágban sétáló brókerek. Ők a piac hiénái, a besszre játszók. Akkor nyernek, ha sokan buknak. Nem túl szép, de hasznos. Főleg ilyen vészterhes időkben.
Egyébként ezt bárki megcsinálhatja a magyar börzén is, csak certifikátot kell venni.

Itt van például az Erste Dax Turbo Short 8000 Certifikát. Rejtélyesnek tűnik, pedig egyszerű. Ha a DAX (a frankfurti tőzsdeindex) esik, akkor a certi értéke nő. Aki szeptember elején úgy 3000 Ft körül ide beszállt, annak most 10000 Ft-ot ér egy ilyen értékpapír. És még mondják, hogy rossz ez a világválság!

Továbbá lehet aranyra vagy olajra is spekulálni. A certifikát ráadásul ha turbo, akkor tőkeáttétellel rendelkezik. Ha az alaptermék ára egy egységgel változik, akkor a certi árfolyama akár 5-10 egységgel is mozoghat föl, le. Emiatt van az, hogy pénteken az arany turbo certi árfolyama egy nap alatt 24%-ot emelkedett.

Az olajra longolókra, azonban most rossz idők járnak. Ők azt hitték, hogy az olaj világpiaci ára hamarosan vissza emelkedik a 100 dollár feletti tartományba (long ügylet). Sajnos rosszul hitték. És ki tudja hol lesz a gödör alja?

Egy dologra kell vigyázni, amikor az ember spekulációs célból tőzsdézik:
minden hosszútávú befektetés egy rosszul sikerült rövidtávú befektetésnek indul.
Ha van hosszútávon nélkülözhető pénzünk, csak azzal szabad ilyen mutatványokat elkövetni.

Ez a tanács pedig az angol bukméker irodák falán is megtalálható.

A legnagyobb forgalmú hazai szerencsejáték oldal, tehát a www.bet.hu, ahol napi 15-20 milliárd a forgalom. Ennyi pénzből ki lehet termelni a szervezési költségeket.