2009. április 13., hétfő

Egy éves a lóverseny összefogás

2008. április 13-án tettük közzé Kiáltványunkat a magyar lóversenyzés megmetése érdekében, amikor kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az utolsó hazai lóversenypálya, a Kincsem Park bezárását és értékesítését fontolgatja.
Azóta sokminden történt, és az események nagy része minket igazolt.
Pécsi István és Krebs András barátommal nem hiába indítottuk útjára ezt a mozgalmat, mert a lóversenyzés (jól-rosszul) most is működik, a KP eladása lekerült a napirendről, legalábbis nem jött ki újabb privatizációs pályázat.

Persze ehhez az eredményhez sokat kellett tennünk és sok mindennek kellett jól alakulnia.
  • Kellett a tavalyi "Kincsem Park nem eladó!" kampány, ami Fábry Sándor nélkül nem került volna be minden híradásba. De ott volt az ország leghíresebb amatőrhajtója, és showman-je, így ment minden, mint a karikacsapás.
  • Kellett a sikerhez Overdose, aki egy csapásra ismertté tette a 182 éves magyar lóversenyzést, és a jövő hétvégén hatalmas tömegeket vonz ki a magyar lovi szentélyének számító Kincsem Parkba.
  • Kellett egy kicsit a gazdasági válság is, hiszen most nem olyan vonzó a KP az ingatlanbefektetők szemében, amikor eladatlan irodák és lakópark részek állnak rendelkezésre, és a plazáknak sem úgy megy, ahogy tervezték.
  • Kellett a 15.000 aláírás és a 300 egyesületi tag is, akik bizonyítják, hogy van kereslet a magas színvonalú galopp és ügető versenyekre.
  • Kellett a lelkesedés, támogatás és kellett a hitetlenek sopánkodása is, amivel csak tovább erősödött és erősödik bennünk a tudat, hogy rajtunk kívül ezt a helyzetet nem fogja senki megoldani.
A munka nagy része azonban még hátra van. Akárhogy is nézzük újra le kell tenni a magyar lóversenyzés alapjait, mert ami most van ez a félszocialista-félállami rendszer tovább nem működtethető. Ahogy az egész ország az IMF lélegeztetőgépére kapcsolva él, úgy az állami Nemzeti Lóverseny Kft is csupán évi 1 milliárdos közpénz felhasználással vegetál.

Overdose csillogás mögött sajnos egy elavult, romlott és haldokló versenyrendszer bújik meg. Erről a KP-ba kilátogató tízezreknek nincs tudomása, és nem is kell, hogy érdekelje őket. De ahhoz, hogy jövőre is élvezni tudják a magyar turf szépségeit, piaci alapokon nyugvó, sikeres és nyereséges üzemeltetési módot kell létrehozni.

A terveink már megvannak, támogatásunk növekszik, szakmai elismertségünk már nem kétséges. Remélem hamarosan konkrét lépésekről is beszámolhatok. Az Összefogás koncepciója mindenesetre még most is aktuális, igazi kritikát vele kapcsolatban még nem kaptunk, és más hasonló anyaggal még nem találkoztunk. Lehet, hogy valakik dolgoznak még ilyenen, de titokban a magyar lóversenyzést úgy sem lehet "ellopni", így előbb-utóbb azt is vitára kell bocsátani, és meg kell szerezni hozzá az érdekeltek támogatását.

Addig nem látunk más utat, mint amit az Összefogás koncepciójában megfogalmaztunk.