2009. május 24., vasárnap

British Bloodstock Marketing - Jó évek után zuhanás a telivériparban?

Kezembe került a fenti szervezet legfrissebb raklám kiadványa, a "Tradition of horseracing" című 90 oldalas évkönyv. (A dokumentum innen letöltehető.)
Látszik hogy nem ma kezdték a szakmát odaát Angliában, az összeállítás még a lóversenyzéssel csak most ismerkedők számára is pompázatos képekkel szolgál, ami meghozza a kedvet a lófuttatáshoz.
A középpontban természetesen a telivér tenyésztés áll, az angliai bázisú fedezőmének teljesítménye, eredményei magukért beszélnek. Rengeteg statisztika, árverési összefoglaló segíti a versenylovat a szigetországban kereső leendő vásárlókat.
Dinamikus emelkedés az iparágban, egészséges tulajdonosi szerkezet
Rögtön feltűnik a tréningben lévő lovak számának dinamikus emelkedése 2004-2008 között. A sík és ugró lovak száma ebben az időszakban 13914-ről 15154-re emelkedett.
A lovakat birtokló tulkajdonosok száma 9266-ról 9537-re nőtt, ami stabilan mutatja, hogy egy tulaj átlagosan 1,5 telivért futtat. Ez adja a sportág hihetetlen erejét, hiszen nem kevés nagy tulajdonos kezében összpontosul a hatalmas állomány. Ami viszont igazán meglepő, hogy a tulajdonosok 70%-a nem egyedül, hanem partneri viszonyban (szindikátus) futtat lovat!
A versenynapok száma 1299-ről 1424-re, míg a futamok 8577-ről 9464 emelkedtek. A sík és ugró versenyek aránya 2/3-1/3 az előbbi javára.
A legsikeresebb tenyésztők
A Cheveley Park Stud és a Juddmonte Farms magasan vezeti a ranglistát a lovaik által keresett pénzek alapján., de a Darley, a Shadwell Estate és a Gainsborough is jól szerepelt a nagyobbak közül. Ezek száz feletti futó lóval és 32-39% győzelmi aránnyal rendelkeznek.
A kisebb tenyésztők közül a Stratford Place Stud tűnt ki DONATIVUM nevű kétévesével, aki tavaly a Brreders Cup Juvenile Turf futamát nyerte a Godolphin színeiben. A brit versenyrendszerben mindössze 5 lóval szereplő Mrs Ann Jenkins a most négyéves Galileo kancájával, LUSH LASHES-zel került fel a top 10 tenyésztői ranglistára. Ez a kiváló telivér tavaly 3 G1-et nyert, köztük a Coronation Stakest Ascotban, majd második lett a Prix de l'Opera futamában Longchampban, Overdose "elátkozott" versenynapján.
Arab hegemónia
A tulajdonosi statisztikát nézve nem változott a helyzet. A megnyert pénzdíj szerinti ranglistában az első 10-ből 6 arab illetőségű tulajdonos. Haya jordán hercegnő, Khalid Abdullah szaudi herceg és a dubai uralkodócsalád tagjai, a Maktoumék. A top 10-be 761 ezer font össznyereménnyel lehetett bekerülni, míg a legtöbbet kereső ownernek 2,1 millió fontot gyűjtöttek lovai.
Legjobb fedezőmének
Az első évjáratú mének közt Exceed And Excel-nek sikerült legjobban a szezon, a kétéves versenyekben Cadeaux Generaux szerepelt kitűnően, míg összesítve Pivotal hozta el a pálmát. Természetesen ezek mind a brit bázisú fedezőmének között értendő. (Az ír Coolmore Stud-ban fedező Galileo, Danehill Dancer és Motjeu egyeduralkodók az angol-ír pályákon.)
Érződik a válság
A fedeztetési díjak szinte kivétel nélkül csökkentek 2008-ról 2009-re, nemritkán 40-50%-kal. Pivotal 85000 font helyett 65000-ért, Cadeaux Generaux 15000 helyett 10000-ért, Haafd 12000 helyett 8000-ért fedez az idén. Nagy csökkenést mutat Dreen Desert 40 ezer-ről 25 ezerre, Dubawi 40-ről 15 ezerre, Manduro 40-ről 20 ezerre, Tiger Hill 20-ról 12-re.
Katasztófális számok a BBAG tavaszi árverésén
A Racing Post hatalmas zuhanásról számolt be a hétvégén Baden-Badenből. Az összesített árbevétel 64%-kal (!) félmillió euro alá csökkent, míg az átlagár majd' a felére esett!
Szemtanúk szerint a német gazdaságot jobban érintette a váság, mint hinnénk és egyszerűen elfogytak a vevők. A katalógusban kiadott 132 telivér közül mindössze 49 került aladásra, annak is jó részét a tulajdonos vásárolta vissza.