2007. június 26., kedd

Wimbledon

Wimbledonról mindenkinek a tenisz jut eszébe, pont tegnap kezdődött a nagy versenysorozat, ám London e kerülete legalább olyan híres az agárpályáról is. Pénteken este Karesz barátom kiváló városismeretének köszönhetően a nyolcvan valahányas emeletes busszal hamar kijutottunk a pályához, ahol már éppen a harmadik futam kezdődött. Már nem volt időnk megjátszani a London Lite esti újság tippjét, Roxholme Kluvie nevű négyéves agarat - nagy szerencsénkre. András és Karesz nagy elánnal vetették bele magukat a játékba, én előbb próbáltam aklimatizálódni a műintézményhez: a pálya szélén álló bukmékereknél 5 font a minimum tét, de inkább az 50-esek, százasok repkednek. A totalizatőrnél szerintem a befutó (forecast) és a hármasbefutó (tricast, röviden: trio) játék az izgalmasabb, ott egy, ill. fél fontos alapon lehet variációkat játszani, ami nagyobb nyereménnyel kecsegtet.

Mivel 6 kutya fut minden futamban, könnyen kiszámítható az összes variációk száma: a forecast 30, a trio 120 féle lehetséges változaban fordulhat elő, ebből kell eltalálni a végeredményt. A befutó 15-20-szoros pénzt fizet, de nem ritka a 30-40-szeres kifizetés is, ami azt jelenti, hogy ha valaki minden variációt "levesz", akkor is pozitívban zár. Persze ez csak nagyobb meglepetéseknél igaz. A hármasbefutónál is előfordult - az esti 13 futam alatt 3-szor is - hogy többszöröset fizetett, mint az összes variációk száma.

Ha valaki nagyot akat nyerni, megteheti, hogy a monitorokon figyeli, hogy mely variációkat nem játszotta még senki, és arra tesz - így biztos csak neki lesz meg az egész pályán.

A hangulat egyébként a "nagyelőadóban" volt a legjobb. Ezt a találó kifejezést András kollegámtól hallottam, a fedett, üvegfalú lelátó tényleg olyan meredeken emelkedik, mint egy egyetemi előadóterem. A különbség, hogy itt nyugodtan lehet sörözni és üvöltözni a padsorokban. Érdemes rákattintani a http://www.lovethedogs.co.uk/ oldalra, ahol ízelítőt kapunk az angol agárverseny pezsdítő hangulatából.