2007. július 7., szombat

Ajtónálló a Ringnél
Cirka 3 órával ez első futam előtt gondoltam egyet, hogy kéne egy fotó a"First" pole-nál , ami ugye egy kultikus helyszín annak, aki ezt érzi - a magunkfajta gallop fanoknak - ahová visszavezetik a highlight versenyek nyerőit. De nem, fiatalember, nem tehetem meg - felelte az idős felvigyázó, pdig azt hittem, hogy Kicsem említése hatással lesz rá. Úgy is volt: - Az kicsit régen volt uram! - felelte a kb. 70-dik évét taposó öregúr. - Viszont a magyarok lipicai lovai, azok fontosabbak! Velük tréningezik Fülöp herceg, s ez fölöttébb jelentős, sir. - és én úgy éreztem, a komornyik visszavonulhat.
- Ha én Önöket ide beengedem, akkor engem lelőnek!!! (They shoot me.) - hát én ezt nem kívánhattam.
Lengetjük a zászlót!
Angliában valahogy nem osztja meg a közönséget, ha a nemzeti lobogót lengetjük. Sőt, benne van a hivatalos versenyprogramban, hogy az utolsó futam után össznépi éneklés és lengetés veszi kezdetét. És ezt komolyan is veszi az 50 ezres tábor. Énelik a Beatles számokat és egyéb hazafias dalokat és boldogok, hogy kezükben a brit lobogó. (Igaz, közben a legfőbb zászlórúdon a királynő saját zászlaja lengedez, ami állítólag külön összetartó erő.)
Annyi mindent másként csinálnak, és lehet, hogy nem rosszul. Most említsem a sorbanállást a vasúti pénztárnál? 10 pénztárhoz nem tíz sor van, nahem egy, és ahol felszabadul oda mégy. Nincs bedugulás egy problémás ügyfél miatt. És ez csak egy tanulnivaló. Szervezettség mindenütt. Kucsszó.


Only 1.60

Eladni el kell. Az árut. Még a Racing Postot is. Pedig azt Royal Ascot idején már nemigen lehet kapni londonszerte. Mondjuk 12 után. Ascotban a vonatról leszállva "Only 1,60" feliratú standokkal találkoztunk, ami azért érdekes, mert szombaton ennyibe kerül mindenhol a RP. 2004-ben az első futam előtt már szinte sehol nem lehetett Újságot kapni.

Az élő szobor

Lanfranco Dettorival akár egy osztályba is járhattam volna az ált. iskolában, ha egy országban születünk. A mai turf világ No1 jockey embere azonban Milánóban látta meg a napvilágot, 1970. dec. 15-én., így messze volt a XIV. ker. Őrnagy u. ált iskolától, vagyis nekem kellett az osztály legrosszabb gyerekének lennie. (5-dikben új ellenőrzőt nyitottak az intők miatt.) Sportban nem voltam én sem rossz, mai napi a második vagyok a távolugró örökranglistán.
1996. szept. 18-án viszont olyan dolgot művelt, amit addig senki más: egy ascoti versenynapon a napi 7 futa,ból 7-et megnyert, s ez még Angliában is unikum! Emiatt a pályára látogató azonnal Dettori bronz szobrával talákozik. Egy élő ember, egy zsoké, egy örök favorit szobrával.