2007. május 7., hétfő

Kentucky Derby

Van egy rakás fénykép, de még nem töltöttem le őket. Pedig már régen tettem fel fotókat a blogra. A múlt hét gyorsan elszaladt, főleg, hogy tördelőszerkesztő kollegám ismét távollétével tüntetett, így Csapival ketten csináltuk a lapzártát. Mondjuk nem igen sietett haza a túszdráma miatt.
A szombat a totális lazításé volt, Api többször is megkérdezte, hogy apu, ugye most szabadságon vagy? Annyira szabadságon voltam, hogy még a 2000 Guineas Stakest és a Kentucky Derbyt is elfelejtettem nyomon követni a neten, pedig ugye ezeket az ember még akkor is számontartja, ha nem is fogad rá. Mondjuk az angol klasszikusra nem is nagyan volt érdemes, hiszen 24 közül ki a fene tudja eltalálni a nyerőt, amikor a legtöbb most találkozik először, és ennek meg is lett az eredménye. A favoritok sehol. A Turfban meg sem említettem a későbbi győztest, akire 33-szoros volt a pénz.

Nem mintha a Kentucky Derby egyszerűbb eset volna. Több mint 400 jelentkező közül a legjobb 20 lehetett ott a startnál. Szóval itt sem életbiztosítás a nyerő megtippelése. Itt lovat indítani sem könnyű feladat, sok tulajdonosnak ez is csak az álmok kategóriája. Persze van aki megoldja 1,5 millió dolcsival és vesz egy kész lovat, ami befér a mezőnybe. A többi majd csak alakul valahogy. Street Sense, a nap hőse, viszont nem ilyen. Már tavaly letett valamit az asztalra. Az egyik, ha nem a legjobb kétéves volt Amerikában.
Maga az esemény lázban tartotta fél világot, a helyszínen (Churhill Downs pálya, Louisville) 156 ezer ember tombolta végig a futamot és országosan 118 millió dollárt tettek fel erre az egy versenyre! Ez az egész napi (12 futamos) forgalom 70%-a, s ez mindennél jobban mutatja, a Run for The Roses (futás a rózsákért) hihetetlen népszerűségét.

Pécsi Istvántól tudom, hogy az angol királynő is személyesen tekintette meg a Kentucky Derbyt. Steve érthetően jól értesült, hiszen nemrég a Queen lovát lovagolta. Állítólag 100 évenként egyszer látogat az brit uralkodó az USA-ba, ez tehát egy esedékes év. De hogy pont a Derby napjára esett a vizit ez mindenképpen Erzsébetre vall. Egy jó lóversenyt soha sem hagyna ki.

A futam itt megtekinthető.