2007. február 6., kedd

Városalapító


Útjára bocsátottam második saját fejlesztésű honlapomat, a www.varosalapito.hu internetes oldalt. Alcíme: honismereti társasjáték, tehát szórakoztató dolognak szánom, egy kis ismeretterjesztéssel egybekötve.

Első honlapom egyébként a magyarturf.hu volt még anno 2001-ben, ami mostanra a kincsempark.com nevet viseli, és jócskán megváltozott. A Galopp: lóverseny a világ körül c. társasjáték-ot a 2005-ös Magyar Derby-re készítettem el, és a Nemzeti Lóverseny Kft. kiadásában meg is jelent. http://www.kincsempark.com/main.asp?show=index&page=termekek Mindig is szerettem a táblás társasjátékokat, szerintem remek közösségformáló szerepe van, sőt játék közben ismerszik meg igazán az ember. (Lakva is, de aránylag kevés emberrel lakunk együtt.) Magam például nehezen viselem a vereséget, de egy jó Rizikó vagy Catan parti sok mindennél többet ér, de mondhatnám a Scrabble-t (ahol mindig az asszony nyer) vagy a Monopolyt is. Legutóbb a gyerekekkel például Gazdálkodj okosan-t játszottunk és eszméletlenül élvezték. Írtam már róla, hogy egy időben nagy Magic the Gathering, és Vampire partikat rendeztünk boldogult legénykoromban, de ma már csak ritkán kerülnek elő a paklik. (Itt mindenkinek saját paklija van.)

Viszatérve a Városalapítóra: egyre nehezebb eladni a papíralapú, tehát legyártott táblás társasjátékokat, hiszen nem elég a verseny a (nem olcsó) Nintendo-val és a Game Boy-jal, az internetről rengeteg ingyenes játékszoftver tölthető le. Állítólag a táblás társasjátékok a reneszánszukat élik, de inkább csak karácsony tájékán érezhető komoly forgalom a piacon. Éppen ezért a Városalapítót már nem a nyomdában nyomtatják, hanem az otthonokban, printeren. A gyerekek saját maguk vágják ki a táblát és a kártyákat. A részvétel ingyenes. Nincs nyomdahiba, szabályértelmezési gondok, hiszen minden kérdés azonnal orvosolható a neten.

Részemről ez egy kísérlet. Fogja ez érdekelni a mai gyermekeket? Persze lehet, hogy más sül ki belőle. A Nagy bőgés szerint (The Big Moo) az esetek nagy részében a nagy tervek nem az elképzelt irányban haladnak. De korántsem biztos, hogy az az irány rossz.
Woody Allen sütiboltot nyitott, hogy alagutat fúrjon a szomszéd bank széfjéhez. Az nem jött össze. A sütibolt azonban óriási siker lett.