2007. június 2., szombat

Maresca

A Szindikátus istálló mostanában elég híres lett, mégpedig Saldenzar nevű lovuk révén. Ez a sárga telivér végigverte a hároméves társait nem csak idehaza, de most már Ausztriában is, hiszen a Vederemo Rennenben nem lebecsülendő nemzetközi mezőnyt hagyott faképnél, amiről akár a Zi-Zi Labor gyüttes is énekelhetne emlékezetes "Faképnél történő hagyás" c. számában, ha még emlékszik valaki erre az örökzöld opusra.

Örökzöld téma viszont a galoppon a lovak hendikepbeállítási számának változása, abból is leginkább a nyerő lónak járó plusz teher, amit közkeletű néven egyszerűen csak "büntetésnek" hívnak. Természetesen egy győztes lónak nem büntetés, hanem jutalom jár jó versenyzéséért, ami a tulajdonos dolga. A Hendikepper Bizottság feladata viszont, hogy a ló legközelebb nem futhat ugyanazzal a teherrel, hiszen így elég unalmas lenne a lóversenyzés, mert minduntalan ugyanazok a lovak nyernék a versenyeket. Ezt a fogadók, tulajdonosok egyaránt elismerik.

A gyakorlat szerint egy hendikep győzelemért 6 kg jár alapesetben, ami azt jelenti hogy a győzelemért nem kellett a nyerőnek számottévőt javulnia. Így valósul meg az esélykiegyenlítés, vagyis a nyerő ló legközelebb 6 kg többletsúlyt visz a nyeregben, így már nehezebb helyzetbe kerül. Igen ám, de mi van ha győzelme során formajavulást is mutat? Nos, ezzel tovább kell növelni beállítási számát, hiszen a 6 kg csupán a győzelemért járó többlet teher, ha még javul is akkor ez nem elég az esélyek kiegyenlítésére.

És a kulcs szó az esélyek kiegyenlítésén van! Nem lehet mechanikusan 6 kilókat adni, mert akkor könnyen 5-6-7-szeres nyerők válnának egy alacsonyan megkvalifikált lóból (mint pl. Maresca) és ez egy csupán évi 340 futamot rendező versenyüzemben elég visszás lenne. Sok futtatónak elmenne a kedve látván, hogy egy javuló ló ellen nem érdemes starthoz állni. A fogadók sem örülnének az örökös pari favoritoknak.

Maresca harmadik hendikep győzelme után 60-as beállítási számot kapott, ami után megszaporodtak az e-mail címemre érkező levelek a ló túlzott "megbüntetése" miatt. Ezzel nincs semmi baj, a tulajdonosnak joga van megtudni a folyamatokat, hiszen ez nem titok, hanem matematikai törvényszerűség, melyet minden ló esetében kivétel nélkül alkalmazunk.

Maresca 32-es számmal kezdte az évet, ami után nyert zsinórban 3 futamot. Ez 3x6=18 kg alapesetben. E versenyek alatt azonban Maresca javult 12,5 kilót, ami természetesen tovább növeli beállítási számát így 30+18+12,5=60,5 kg az eredmény. Azért lett fél egységgel kevesebb, mert a formajavulásnál az én saját magánszámaimat vettem figyelembe, míg a beállítási szám a háromtagú bizottság hatáskörébe tartozik.

Ennyi. Nem titok, nincs kivétel, nincs kétség. Egy javuló ló egyre kúszik fölfelé a skálán. Mellesleg Maresca legutóbbi versenyében a Törökszentmiklósi Díjban negyedik lett, újabb 10-14 kilót javulva (nehezen feldolgozható futam volt), tehát a 60-as beállítás nem hogy magasnak, de most már alacsonynak tűnik.