2007. január 5., péntek

Készül a generálskála

Tegnap Edit nagy barátnője, Ivett látogatott el hozzánk családjával. Férjével (Lackó) és kiscsemetéjükkel (Egon) Angliában élnek, ennek ellenére keveset tudnak a lóversenyről. Úgy vettem észre, hogy hendikeppelés általában érdekli az embereket, mert az esélyek súllyal való kiegyenlítése valami misztikus dolog számukra. "Nahát, akkor te mondod meg, hogy melyik zsoké üljön a lóra? Hiszen nem mindegy a súlya." Ami persze nem így van, s amikor megemlítem, hogy a nyereg alá kis ólomsúlyok is kerülhetnek, akkor általános az elképedés.
Tipikus kérdés szokott lenni, a hogyan kezdődik a lovak besorolása? Nos, ez a generálhendikep-skála, ami a lovak egész évben nyújtott teljesítményét alapul véve rangsorolja a galopp lovakat. Ez a rangsor lesz a kiindulópontja a következő évi hendikep futamoknak. Ha például Alfa 50-es számot kap, míg Béta 55-öt, akkor egy futamba kerülve Béta 5 kg-val több súlyt fog vinni a másiknál. Hogy pontosan mennyit az a hendikep osztálytól függ. Fontos, hogy a példában szereplő két ló egyidős egymással, mert ellenkező esetben a "korterhet" is figyelembe kell venni, de erről máskor.
Egy háromtagú hendikepper bizottság végzi ezt a kulcsfontosságú munkát (Dr. Gaál Szabolcs, Hesp József, Horváth Zalán) és ezekban a napokban, hetekben állítja össze a generálskálát. Ehhez minden egyes ló minden futását meg kell vizsgálni, és összefüggéseket kell találni más lovak teljesítményével. Elég aprólékos munka, nem lehet elkapkodni, különösen, hogy a tulajdonosok aztán árgus szemekkel nézik lovuk megjelent számát és általában elégedetlenek vele. Két probléma szokott előfordulni: miért olyan alacsony vagy miért olyan magas? Ha túl magas, akkor nehezebb helyzetben kezdi az évet, ha túl alacsony akkor meg nem tartjuk elég jónak az illető telivért?
Nagyon úgy néz ki, hogy az idősebb évjáratban egy sprinter (Városbíró) kapja majd a legmagasabb számot, míg a hároméveseknél a Derby győztes Thunder Groom. Ez utóbbi annak ellenére bekerül a generálskálába, hogy csupán egyszer futott hazai pályán és a szabályok értelmében min. kettő futás kell a kvalifikáláshoz. De pont a Derby nyerő maradjon le a ranglistáról?
A kétévesek versenyeiben Viva és Saldenzar vitte a prímet, és nagy találkozásuk a Szent László Díjban óriási csatát hozott. Viva nyakhosszal verte ellenfelét, viszont 1,5 kg-val kevesebb súlyt vitt a nyeregben (kancaengedmény) így a rangsorban mégis a második hellyel kell megelégednie.
A végleges generálskála (a lovak hivatalos osztályozása) január végére várható.

Pénzügyek

Veresegyház
No nem a saját anyagi helyzetemmel hozakodnék elő, hanem közpénzügyi dolgokkal. Életem első bizottsági ülésén vettem részt, mint Veresegyház Város Pénzügyi Bizottságának tagja. A Városfejlesztési Bizottsággal közös ülésen egy nagy volumenű ipari beruházásról volt szó, melyet egy multi cég kívánna megvalósítani a település határában. A 25 milliárd forint értékű beruházás részleteiről jövő kedden tájékozódhat a közvélemény, ha a Testület nem rendel el zárt ülést. Pedig jobb lenne az embereket mielőbb felvilágosítani, hogy milyen lépést tervez az önkormányzat. Az ipari területek növekedésével természetesen több pénz folyik be a kasszába, amit aztán bölcsőde, út, stb. építésre lehet fordítani, de lehet, hogy az emberek egy része többre értékeli a csendet, nyugalmat és hogy a külterületeken inkább mezőgazdasági termelés folyik. Meglátjuk.
Anglia
A Racing Post közzétette a versenyben lovagló zsokék részére kötelezően előírt lovaglópénz tarifáit. Síkversenyben 96 GBP, ugró versenyben 131 GBP a tulajdonos által fizetendő összeg, függetlenül az elért helyezéstől. Ez átszámítva kb. 37-50 ezer forintot jelent, ami mutatja a sportág elismertségét, s hogy a lóverseny nem éppen a szegény emberek sportja. A legjobb 50 angliában lovagló zsoké átlag havi 50-100 versenyben lovagol, tehát havi "alapilletménye" 5-10 ezer font és ehhez jön hozzá az elért pénzdíjból származó sikerdíj-százalék (ez 5%-kal számolva nagy átlagban havi 2-5 ezer font pluszt jelent.) Ezért aztán az országban lovagló zsokékat meglehetősen nagy elismertség övezi anyagilag és társadalmilag egyaránt. Erről majd a kint szolgálatot teljesítő "száguldó szpíkertől" (galloping speaker) is megerősítést kaphatunk.

A szigetországhoz kapcsolódó hír, hogy a brit állam privatizálni kívánja a Tote céget, amely az ottani totalizatőr lóversenyfogadást bonyolítja. Hírforrások szerint 400 millió GBP bevételt szeretne realizálni, és várhatóan a nagy bukmékerirodák egyike lehet a nyerő a pályázat során.