2008. május 19., hétfő

Overdose: 115

Újabb Kincsemről beszélnek Európában!
A hazai lóversenyzés viszontagságos időszakában egy magyar tulajdonost fantasztikus képességű telivérrel ajándékozott meg a sors. Ismét bebizonyosodott Kellér Andor örökérvényű mondata: "A helyzet kilátástalan volt, itt már csak a lóverseny segíthetett."
A lóversenyzés kilátástalan helyzetén mi más segíthetne, mint egy ló?

Overdose két évvel ezelőtt került Mikóczi Zoltán tulajdonába egy telivér csikó (yearling) árverésen. Ez a szlovákiai magyar úriember a lovat Ribárszki Sándorhoz adta idomításba Alagon, hogy magyar színekben futhasson. Tavaly nyáron már Pozsonyban hallgattunk a Himnuszt, miután Overdose 6 hosszal ledarálta a nemzetközi mezőnyt. Nagy pillanatok voltak. A java pedig még hátra volt. (Vagy csak most jön?)

Feudenauban 13 hosszal semmisíti meg kétéves ellenfeleit, a Kincsem Parkban már 16 hosszas megsemmisítő győzelem következik, pedig az évjárat színe-java képviselteti magát.
A Breeders' Cupra már úgy érkezik, hogy szinte csak a győzelem lóhosszakban mért nagysága volt kérdéses. (8 volt.)
Idén - immár háromévesen - Ebreichsdorfban "melegített" majd jött Baden-Baden, az elmúlt hétvégén. Nemzetközi "Listed" besorolású verseny. Nyugaton is jegyzik. A német szaksajtó már Wunderpferd-ről beszél. Idehaza mondogatják: na majd most kiderül, mennyit tud Overdose, eddig meg sem szorongatták, de ez "más kávéház". Erre 9 hosszal feltartva nyer. Megszorongatásról szó sincs. Patamutogatásról annál inkább. A kávéház viszont tényleg más volt. Overdose-nak Európa legjobb színterein van a helye. És itt jön a 115.

Ezt a képességszámot kapta a Racing Post hendikepperétől a badeni mutatványért. 108-cal már Olasz Derbyt lehet nyerni (oké, az nem sprint), 120 fölött már Golden Jubilee Stakes-t vagy July Cup-ot (ezek azok). Ennél pedig nincs tovább. Ez a világ teteje. Overdose Ascotban, Newmarketben, Kincsem nyomában! Lehetséges volna? Magyar tricolor Longchampban, Deauville-ben vagy a San Siroban. The Hungarian Wonder újra végigveri Európát.
Eddig 7-ből 7. Mi jöhet még?