2006. december 29., péntek

Amerikai összefoglaló 2006

A bloodhorse.com rövid összefoglalót közöl a 2006-os lóversenyszezonról.
http://opinions.bloodhorse.com/viewstory.asp?id=36867
Patricia Ranft szerint Danzig halála miatt az év rossz hangulatban kezdődött. Az újságírónő megemlíti, hogy a menő fedezőmén sörényéből néhány éve kapott néhány szálat, s talán majd egyszer egy ékszert készíttet belőle.
A tél nagy szenzációja egy The Green Monkey nevezetű kétéves mén csikó volt, akit 16 millió dollárért vásároltak meg egy árverésen. Patricia hozzáteszi, hogy ez a név a repülő majmokat juttatja eszébe az Óz-ból, s reméli, hogy ez a telivér is majd repülni fog a pályán. (Eddig ezt nem bizonyította.) Sinister Minister 12 és 3/4 hosszas győzelme jelenti a folytatást az év kiemelkedő történései sorában. A hároméves mén a Blue Grass Stakes mezőnyét terítette le ily megalázó módon. A Kentucky Derbyben azonban elmaradt a folytatás.
Az év hőse címet érdemelte ki viszont Barbaro, a Derby győztese. Nem csak Patricia, de az egész USA szívébe zárta, ezt a hároméves mént, aki veretlen maradt a Derbyben, majd súlyos lábsérülést szenvedett a Preakness Stakesben. Az amerikai sporthírekben hetekig volt vezető téma Barbaro állapota, s egy egész ország szorított felépüléséért. (A rajongók virágcsokrokat, képeslapokat, sőt répa és alma szállítmányokat küldtek az állatorvosi klinikára!)
Később már egy másik hároméves, Bernardini lett a lovis közbeszéd tárgya. A kimagasló képességű telivér 5 hoszal nyerte a Preaknesst, 6-tal a Travers Stakest, majd 7-tel a Jockey Club Gold Cup-ot. Ezután következett a Breeders Cup, amit ugye ezek után 8 hosszal kellett volna abszolválnia. Bernardini élre is állt a befutó egyenesben, ám egy Argentínából érkezett vendég, a jóval kisebb esélyt képviselő Invasor lefiniselte.
Patrícia azzal zárja cikkét, hogy 2006-ban az öröm, a bánat, a remény és a szeretet érzései játszották a főszerepet a galoppon.
Ennél jobban nem is foglalhatta volna össze a lóverseny esszenciáját.