2011. május 2., hétfő

Újabb csodaló a láthatáron!

A RacingUK.com jóvoltából bárki megtekintheti a Qipco 2000 Guineas Stakes futamát, amelyet április 30-án futottak Newmarketben. Nem létfontosságú, de mégis kíváncsi az ember, vajon miről nevezetes a szponzor? Nos, a Qipco nem más mint Katar egyik legnagyobb ingatlanbefektetési és -fejlesztési holding vállalata, ami feltehetőleg a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság előkészítéséből profitál majd egy keveset...

Visszatérve a lóversenybizniszhez, Khalid Adullah szaudi herceg nevét kell említenünk, aki már az 1960-as évek óta hódol a királyok sportjának és Európában, illetve az USA-beli pályákon gyakorlatilag már mindent megnyert, amit lehetett. Legutóbbi sikerlova a tavalyi Epsom Derby-t rekord idővel megnyerő Workforce, ám a herceg a mai napig Dancing Brave-et tartja kedvencének. Ez az amerikai tenyésztésű telivér 1986-ban 3 hosszal nyerte a 2000 Guineast, majd szerencsétlen módon kikapott a Derbyben. Ezután viszont egy csodálatos tripla következett, melynek során az Eclipse Stakes, a King George és az Arc de Triomphe futamaiban mindenkit maga mögé utasított, köztük utóbbiban a Derbyben őt legyőző Shahrastani-t is.

Ennyit a múltról és most jöjjön a jelen. Illetve még egy kicsit időzzünk el 2008. februárjánál, amikor a méltán híres, de most helyhiány miatt nem méltatott Galileo és a kevésbé híres, de később még méltatott Kind utódaként világrajött Frankel, cikkünk tulajdonképpeni főszereplője, csak ezt megtévesztő módon a címben nem helyeztük el.
Frankel első versenyére egészen tavaly augusztus 10-ig kellett várni. A fifikás angol bukmékerek már előre sejthették, hogy itt készül valami, hiszen mindössze 7/4-es oddsz mellett kínálták az újoncot, aki végülis fél hosszal meg is nyerte élete első versenyét Newmarketben. A többi futás részletezésével nem fárasztanánk az olvasót, elég az hozzá, hogy a kétéves pej mén további három versenyét is megnyerte 13, 10 és 2 hosszas különbségekkel, legutóbbi pedig már a Group 1-es Dewhurst Stakes volt.

Idén tehát óriási elvárásokkal indult, amit azóta, ha lehet még tovább tudott fokozni! Április elején könnyű, 4 hosszas melegítés Newburyben (1/4-es kurzusa mutatja félelmetes hírnevét), majd elérkezett az angol Triple Crown első ágát megtestesítő 2000 Guineas Stakes, aminek névadó szponzorát már jól ismerjük.

A Henry Cecil által trenírozott Frankel veretlenként természetesen toronymagas favoritként állt starthoz, de ami utána következett, az bizonyította be, hogy bizony itt egy szuperklasszissal van dolgunk! Az első 400 után a zsoké, Tom Queally úgy ítélte meg, hogy nem érdemes itt sokat teketóriázni, végül is az egyenespályás mérföldes futam felfogható egy hosszabb sprintnek is (sokan valóban annak is tartják) és már több hosszal járt a mezőny előtt. A táv felénél szinte szánalmas volt látni, ahogy az egyébként összetömörödött mezőny kétségbeesetten próbálja utolérni a közben már 10-15 hosszal vezető Frankelt, de itt már szó sem volt üldözésről, csupán a vert sereg külön csatáit figyelhettük meg. A végére az előny 6-ra olvadt, de a látvány így is lenyűgöző volt.

Az angol lóversenycsatorna riporterei szerint hosszú évek óta nem volt ilyen fölényes győzelemre példa, és a hat futása után is veretlen Galileo mén ma Anglia egyik legismertebb "személyisége" lett. A Racing Post 133-ra értékelte ezt a produkcióját, ami szenzációsnak mondható, hiszen az utóbbi időben 130-131-et érdemeltek a Derby győztesek (leszámítva Sea The Stars 138-át, de az máshol érte el).
A fő kérdés tehát adott: Frankel kivételes gyorsasága párosul-e a távbírással?

A Juddmonte Farm, mert hogy Khalid Abdullah herceg saját tenyésztésében született Frankle, már kilencedik alkalommal hozta el a trófeát a verseny 203 éves története során. Az elemzők bizakodásra látnak okot amiatt, hogy a tavalyi champion fedezőmén, a kétszeres Derby győztes Galileo igen jól örökít, hiszen Frankel már a hatodik klasszikus győzelmet szerezte meg a nagytudású apa ivadékai között. A problémát inkább az anyai oldalon látják a pedigré szakértők, hiszen bár Kind féltestvére a 2000 méterig elálló Powerscourtnak, és az anyja is elég jól futkosott hosszúra, de ő maga Danehill csikóként inkább 5-6 furlongon szerepelt jobban.
A Galielo és Danehill kancák keresztezéséből midazonáltal láttunk már Olasz Derby győztest (Cima De Triomphe), Criterium International nyerőt (Roderic O'Connor) és Dewhurst Stakes nyerőt (Teofilo).

A szaudi herceg tehát izgalmas napokat fog átélni a következő időszakban, hiszen Frankel (kinek beceneve egyelőre nincsen, ráadásul a Frankie egy darabig még foglalt lesz) könnyen lehet, hogy nem csak évjárattársait nem engedi oda a trónhoz, de a legendás Dancing Brave nevét is elhalványítja gazdája