2008. május 30., péntek

Nemzeti Vágta

Nagy dolog készülődik a Hősök terén. Nem csak azért, mert több százezer embert várnak az eseményre, hanem mert több száz ló fog versenyezni, parádézni, bemutatózni.
Ilyen nagyszabású lovas rendezvény nemigen volt itt a rendszerváltás óta, de talán még előtte sem. És milyen érdekes a történelmi pillanat!
A Kincsem Parkot éppen bezárás fenyegeti, a 181 éves magyar lóversenyzés végveszélybe kerül a kormány várható döntése miatt. Erre jön Geszti Péter, és megmutatja, hogy igenis lehet ezt piaci alapon szervezni, az egész lovas szakmát egybe tömöríteni, az egész országot lázba hozni.
Ebben - mármint a lázbahozásban - eddig is nagymester volt a Rapülők, Jazz+Az frontembere, de hogy ezt a lesajnált, kivégzésre ítélt, majdnem az ismeretlenségbe sűlyedt lóversenyzést talán fel tudja rázni a tetszhalotti állapotból, ez egy nemes, de egyben gigászi vállalkozás.
Geszti persze most is nagyban játszik. Vagy viszi a kasszát, vagy nagyot bukik. Általában az előbbi szokott lenni. Nyerő típus, mint Szemere Miklós száz évvel ezelőtt. Ő is nagy szervező volt. Valahogy mindig úgy alakultak a dolgok, ahogy neki jó volt. A szépség ebben az, hogy amikor neki jó volt az rengeteg másnak is jó volt, hiszen rengeteg ember volt érdekelve a történetben. A lovásztól a közönségig, a fogadóktól a magas rangú barátokig, általában nyertek a dolgon. És nyert a nemzet, hiszen a lóversenyzés európai színvonalon volt.
A dolog pedig valami huszáros, nemzeti gyökerű hagyományteremtő eseménynek indult, de végül lóverseny lett belőle a javából. A nemzeti körítés persze kell hozzá, meg a show, a Vágta Korzó, a koncertek, a tévé, és persze a vendéglátás. Gondolom, a közönséget nem hagyják étlen szomjan, hiszen akkor rövid úton hazamegy.
Eleinte úgy volt, hogy kizárják az angol telivéreket. Mert túl gyorsak. Érdekes gondolat. Olyan, mintha az olimpia 100 méteres síkfutásában kizárnánk a színesbőrű versenyzőket, mert mindig ők nyernek. Ez nemcsak hogy totálisan etikátlan húzás lenne, de maga a verseny megcsúfolása is. Nyilván a lovak között a párducot, gepárdot nem engedünk be. De a direkt erre a célra tenyésztett fajtát?
Majd most kiderül, mennyivel gyosabbak az angol telivérek a többi fajtánál, s jövőre mindenki azzal szeretne indulni. Az lesz ám az érdekes! Ez viszi előre a versenysportot.