2007. január 5., péntek

Pénzügyek

Veresegyház
No nem a saját anyagi helyzetemmel hozakodnék elő, hanem közpénzügyi dolgokkal. Életem első bizottsági ülésén vettem részt, mint Veresegyház Város Pénzügyi Bizottságának tagja. A Városfejlesztési Bizottsággal közös ülésen egy nagy volumenű ipari beruházásról volt szó, melyet egy multi cég kívánna megvalósítani a település határában. A 25 milliárd forint értékű beruházás részleteiről jövő kedden tájékozódhat a közvélemény, ha a Testület nem rendel el zárt ülést. Pedig jobb lenne az embereket mielőbb felvilágosítani, hogy milyen lépést tervez az önkormányzat. Az ipari területek növekedésével természetesen több pénz folyik be a kasszába, amit aztán bölcsőde, út, stb. építésre lehet fordítani, de lehet, hogy az emberek egy része többre értékeli a csendet, nyugalmat és hogy a külterületeken inkább mezőgazdasági termelés folyik. Meglátjuk.
Anglia
A Racing Post közzétette a versenyben lovagló zsokék részére kötelezően előírt lovaglópénz tarifáit. Síkversenyben 96 GBP, ugró versenyben 131 GBP a tulajdonos által fizetendő összeg, függetlenül az elért helyezéstől. Ez átszámítva kb. 37-50 ezer forintot jelent, ami mutatja a sportág elismertségét, s hogy a lóverseny nem éppen a szegény emberek sportja. A legjobb 50 angliában lovagló zsoké átlag havi 50-100 versenyben lovagol, tehát havi "alapilletménye" 5-10 ezer font és ehhez jön hozzá az elért pénzdíjból származó sikerdíj-százalék (ez 5%-kal számolva nagy átlagban havi 2-5 ezer font pluszt jelent.) Ezért aztán az országban lovagló zsokékat meglehetősen nagy elismertség övezi anyagilag és társadalmilag egyaránt. Erről majd a kint szolgálatot teljesítő "száguldó szpíkertől" (galloping speaker) is megerősítést kaphatunk.

A szigetországhoz kapcsolódó hír, hogy a brit állam privatizálni kívánja a Tote céget, amely az ottani totalizatőr lóversenyfogadást bonyolítja. Hírforrások szerint 400 millió GBP bevételt szeretne realizálni, és várhatóan a nagy bukmékerirodák egyike lehet a nyerő a pályázat során.

Nincsenek megjegyzések: