2007. január 5., péntek

Készül a generálskála

Tegnap Edit nagy barátnője, Ivett látogatott el hozzánk családjával. Férjével (Lackó) és kiscsemetéjükkel (Egon) Angliában élnek, ennek ellenére keveset tudnak a lóversenyről. Úgy vettem észre, hogy hendikeppelés általában érdekli az embereket, mert az esélyek súllyal való kiegyenlítése valami misztikus dolog számukra. "Nahát, akkor te mondod meg, hogy melyik zsoké üljön a lóra? Hiszen nem mindegy a súlya." Ami persze nem így van, s amikor megemlítem, hogy a nyereg alá kis ólomsúlyok is kerülhetnek, akkor általános az elképedés.
Tipikus kérdés szokott lenni, a hogyan kezdődik a lovak besorolása? Nos, ez a generálhendikep-skála, ami a lovak egész évben nyújtott teljesítményét alapul véve rangsorolja a galopp lovakat. Ez a rangsor lesz a kiindulópontja a következő évi hendikep futamoknak. Ha például Alfa 50-es számot kap, míg Béta 55-öt, akkor egy futamba kerülve Béta 5 kg-val több súlyt fog vinni a másiknál. Hogy pontosan mennyit az a hendikep osztálytól függ. Fontos, hogy a példában szereplő két ló egyidős egymással, mert ellenkező esetben a "korterhet" is figyelembe kell venni, de erről máskor.
Egy háromtagú hendikepper bizottság végzi ezt a kulcsfontosságú munkát (Dr. Gaál Szabolcs, Hesp József, Horváth Zalán) és ezekban a napokban, hetekben állítja össze a generálskálát. Ehhez minden egyes ló minden futását meg kell vizsgálni, és összefüggéseket kell találni más lovak teljesítményével. Elég aprólékos munka, nem lehet elkapkodni, különösen, hogy a tulajdonosok aztán árgus szemekkel nézik lovuk megjelent számát és általában elégedetlenek vele. Két probléma szokott előfordulni: miért olyan alacsony vagy miért olyan magas? Ha túl magas, akkor nehezebb helyzetben kezdi az évet, ha túl alacsony akkor meg nem tartjuk elég jónak az illető telivért?
Nagyon úgy néz ki, hogy az idősebb évjáratban egy sprinter (Városbíró) kapja majd a legmagasabb számot, míg a hároméveseknél a Derby győztes Thunder Groom. Ez utóbbi annak ellenére bekerül a generálskálába, hogy csupán egyszer futott hazai pályán és a szabályok értelmében min. kettő futás kell a kvalifikáláshoz. De pont a Derby nyerő maradjon le a ranglistáról?
A kétévesek versenyeiben Viva és Saldenzar vitte a prímet, és nagy találkozásuk a Szent László Díjban óriási csatát hozott. Viva nyakhosszal verte ellenfelét, viszont 1,5 kg-val kevesebb súlyt vitt a nyeregben (kancaengedmény) így a rangsorban mégis a második hellyel kell megelégednie.
A végleges generálskála (a lovak hivatalos osztályozása) január végére várható.

Nincsenek megjegyzések: