2010. március 16., kedd

"Reaktivált" versenylovak a Cheltenham Festival nyitó napján


Kedden kezdődik és péntekig tart Anglia egyik leglátványosabb és legnézettebb sporteseménye a Cheltenham Festival. A négynapos lóverseny parádén összesen 27 futamot láthat a nagyérdemű, ahol a környező országok legjobb gát- és akadály-versenylovai mérik össze tudásukat.

A nyitónap különleges eseménye a "reaktivált versenylovak" felvonulása volt. A Retraining of Racehorses nevű ló-segélyszervezet népszerűsítő bemutatóján 10, egykori kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenylovat vezettek fel, akik pályafutásunk végeztével, új tulajdonoshoz kerülve díjugratással, vadászlovaglással vagy csak egyszerű házi kedvencként töltik levezető napjaikat. Jellemző a britek lószeretetére és felelősségtudatára, hogy a szervezet egyik fő célkitűzése az elhanyagolt versenyképtelen lovak felkutatása és "reaktiválása". Az újra tréningbe került versenylovaknak saját horseball csapata is van. Ez az Argentínából származó sport hasonlít a rugby-hez, és a kézilabdához, de lóháton játssza két négyfős csapat, egy labdával, amit az ellenfél kapujába kell juttatni.

A keddi versenynap, nem a favoritoké volt. A hat futamból csupán egyszer sikerült a legesélyesebbnek tartó lóval "hazaérni". Az utolsóban QEVEGA fölényesen győzött Mullins-szal a nyergében. Ezzel szemben a toronymagas favoritként érkező GO NATIVE (Carberry) csúnyán lemaradt a Champion Hurdle Challenge Trophy 12 lovas mezőnyében, ahol BINOCULAR az ügyeletes zsokésztár, McCoy-jal bomba formában legaloppozta az elit társaságot.
Jómagam a második futamban SIZING EUROPE jó szereplésében bíztam, aki imponáló győzelmi sorozattal készült erre a 12 akadállyal tarkított 2 mérföldes versenyre. Ehhez képest 7-szeres pénzt kínált érte a Sportingbet, de lovasa, Lynch biztos kézzel lovagolta elsőként a célig. 19 futásból 10 győzelem, 8 évesen, érdemes lesz még figyelemmel követni. Az előbb említett McCoy ugyanitt a favorittal csak nyolcadik tudott lenni. Hiába, a győzelmi százaléka (strike rate) 23%, tehát nem egészen minden negyediket nyeri. Igaz, akkor jó nagyokat. Aki minden futásában megjátszotta egy fonttal ebben a szezonban, annak az egyenlege éppen -122 font volna. Nem jó fogadási taktika.

Holnap a Queen Mother Champion Chase lesz a nap fő futama (a 3.20-as, itthon 16:20) MASTER MINDED-del. A hétéves francia tenyésztésű telivér élete 16 akadályversenyéből 10-et megnyert. Holnap triplázásra készül, hiszen tavaly 7 hosszal, azelőtt 19(!) hosszal megalázó vereséget mért a többiekre. Lovasa, Ruby Wals 33%-os győzelmi rátája is elég vonzó. Itt van viszont BIG ZEB, akit a 39%-os Geraghty lovagol, s a ló maga 20 versenyből 7 első és 7 második helyet szerzett. A 10-szeres odds ehhez képest gáláns ajánlat a rutinróka bukiktól. Lehet, hogy arra számítanak, hogy célba sem ér, akárcsak tavaly ugyanebben a futamban?

Nincsenek megjegyzések: