2008. június 28., szombat

Élőlánc a Kincsem Park megmentéséért

Vannak, akik nem látják értelmét ilyen fajta kezdeményezésnek.
"Ugyan ki fog két órát kinn aszalódni a napon?"
"Miért pont a Derby előtt kell ezt csinálni?"
"Ha le akarják, akkor el is fogják adni a Kincsem Parkot és vége a lovinak."

Nos, mi akik létrehoztuk az Összefogást és 15 ezren aláírtuk a petíciót nem így gondoljuk.
A 181 éves magyar lóverseny utolsó pesti bázisáról nem mondunk le ilyen könnyen!

Talán lesznek olyanok - és az első visszajelzések alapján nem is kevesen - akik veszik a fáradságot a NAGY ÜGY érdekében és eljönnek két órával a versenynap kezdete előtt, 2008. július 6-án 12:00 órakor a Kincsem Park elé, hogy jelenlétükkel demonstrálják országnak világnak: igenis sok embert érdekel a lóverseny, sokan szertik a lovakat és a szabad levegőt!

És igen, ezzel megpróbálunk elébe menni a dolgoknak. Az MNV Zrt. még nem hozott végső döntést a Kincsem Park sorsát illetően. Ám, ahogy ezt több helyütt nyilatkozták, terveik között szerepel a terület bezárása és értékesítése is. Nos, nekünk ennyi bőven elég és máris borsódzik a hátunk!

181 évvel ezelőtt gróf Széchenyi Istvánnak sem volt könnyű dolga, amikor elindította a lófuttatásokat Magyarországon. Közel tíz évbe telt, amíg a császári udvar engedélyezte a társadalmi és sport eseményt. Féltek, hogy a nagy tömeg esetleg politizálni kezd.

Ma nem a császári udvar "csak" a magyar kormány nehezíti meg a lóversenyzés helyzetét. A Kincsem Park feltételek nélküli privatizációja egyértelműen a pesti turf, a lovi végét jelentené, ezzel semmivé téve egy kulturális örökséget, egy nemzeti hagyományt, a verhetetlen Kincsem és a nagy Imperiál emlékét.

Ez a sportág, ami százezrek szórakozása lehetne, ha ezt megfelelő módon kezelnék, és hagynák a benne részvevőket, a hozzáértőket dolgozni, ha a X. kerületi önkormányzat nem vetne ki 180 milliós "sarcot" az ingatlanra (kiváncsi vagyok melyik sportpályát terheli ekkora adó), ha a lóversenyzés büdzséje megszabadulhatna a felesleges kiadásoktól, a nem versenyzést szolgáló sallangoktól, akkor talán nem lenne veszteséges a lóversenyzés és nem kellene felesleges százmilliárdos hitelekkel életben tartani.

A lóverseny életben tartja magát, ha hagyják élni.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hi!
Használ-nem használ az élőlánc - majd meglátjuk.
A legrosszabb semmit sem csinálni.
PestBuda

Névtelen írta...

Ui.:Az "abrakmester.hu", a "loversenyzes.blog.hu" és a "zalanhorvath.blogspot.com" url-eket felírtam az iwiw-klubjaim üzenőfalára (még a "Karcagiak klub"-jának falára is) - hadd tudjanak az ügyről minél többen! PB

countrygirl írta...

Kedves Zalan!

Hol lesz ez a loverseny? Jol tudom, ez az Albertirsai ut 2-4, X kerulet, ez a pontos cim? Mar egy feloraja nymozok az ugyben. A nemzeti loverseny hivatalos honlapjan pl. nincs feltuntetve ez az info! (Lehet, hogy szandekosan?)

Veletlenul ertesultem az esemenyrol, mar tobb mint 10 eve szeretnek elmenni egy loversenyre, de valahogy mindig elmarad. Ugy tunik, most itt az ido!

Névtelen írta...

Jó a cím! És gyere mert egy életre szóló élmény!!!!