2007. március 29., csütörtök

Dubai World Cup

A telivérek világában érdekes egybeesés, hogy az arabok ott ülnek a hatalmas olajkészleteiken, miközben a lovakat szent állatként tisztelik. Az angol telivérek is eredetileg arab telivérek voltak, csak három évszázados tenyésztés során váltak szuper gyorsaságú versenylovakká. Ma a sejkek saját arab lovaik mellett előszeretettel vásárolnak és futtatnak angol telivéreket a világ nagy versenypályáin. Ehhez pedig pénz kell, mégpedig rengeteg. De szerencsére az olaj mindezt fedezi.

Ahhoz hogy fogalmunk legyen arról, hogy az arabok milyen csillagászati összegeket költenek kedvenc passziójukra, elég csak megnézni egy-egy telivérárverés eredményét. Nem ritkán több millió dollárnál vagy guineas-nél (az angolok hagyománytiszteletből még ebben a pénzegységben számolnak) csapódik le a kalapács, miután a sejkeken kívül már mindenki kiszállt a licitálásból. Az így megvásárolt egyéves csikók közül végül nem egy ki sem jön a pályára két vagy hároméves korában különböző sérülések miatt, vagy ha fut is elég gyászosan. De a lények nem ez, hiszen így lehet hozzájutni a későbbi Derby győztesekhez is. Meg persze saját tenyésztéssel. A világ számos tenyészhelyein tízezres nagyságrendben találhatók arab tulajdonban lévő anyakancák, melyek a legdrágább fedezőméneket "kényeztetik" az utódlás érdekében.

Hagyományosan március végén rendezik Dubaiban a világ legpazarabb lóverseny fiesztáját, ahol nem kevesebb mint 21 millió dollárt osztanak szét a győztesek és helyezettek között egy versenynapon. Ez a 4 milliárd forintnyi összeg megfelel a magyar lóversenyzés 10 évre elegendő díjkeretének. Természetesen ezekre a futamokra elhozzák a világ legjobb lovait és ott vannak a legmenőbb zsokék is, élükön a hölgyek nagy kedvencével Frankie Dettorival.

Idén először a Nemzeti Lóverseny Kft. is fogadást szervez a két legérdekesebb futamra, a Dubai Sheema Classicra és a Dubai World Cupra. Érdemes lesz tehát követni a Fix tv-n is az eseményeket szombaton 17:55-kor és 19:30-kor. Mivel most írom a Turf újságba a tippelést, mondhatom hogy nem lesz könnyű eltalálni a befutási sorrendet, ami azt jelenti, hogy várhatóan magas osztalékok születnek majd, főleg a Classicban, ahol 15 ló áll starthoz, élükön a tavalyi Epsom Derby győztes Sir Percy-vel.

Nincsenek megjegyzések: