2007. február 9., péntek

Riemann-sejtés vagy Kentucky Derby?

R. Nagy Gábor extelepvezető kollegámnak jó a motivációs képesége. Rá tudott venni, arra az első hallásra képtelen ötletnek tűnő dologra, hogy reggel 6-kor találkozzunk az uszodánál. Abban teljesen igaza van, hogy fontos a testedzés, no de az időpontválasztás!
Útban a helyszín felé arra gondoltam, hogy rajtunk kívül talán még néhány lézengő ritter szeli majd a habokat, ám legnagyobb csodálkozásomra minden pályán legalább 5-6-an végezték a frissítő reggeli tempózást.
A medencében persze nem csak úsztunk, dumáltunk is. Említettem, hogy tegnap a Mindentudás Egyetemét hallgattam a rádióban, a megoldatlan matematikai problémákról. A híres Riemann-sejtés például 1859 óta foglalkoztatja a matematikusokat. Ez a tétel a prímszámok előfordulálsának az esélyére állít fel egy függvényt, ám a mai napig nincs bebizonyítva, hogy minden esetben igaz-e. Ma ezt tartják az Első Számú Megoldatlan Problémának a matematikában és a "megfejtőnek" 1 millió dollárt ajánlott fel a Clay Intézet.

Sajnos ezt mi nem oldottuk meg a medencében, viszont úszás után remekül szaunáztunk egyet. Már hazafelé jövet friss fejjel gondolkodtam el rajta, hogy ezt az 1 millió dollárt nem éppen könnyű megszerezni. Rengeteg idő, fáradság és akkor sem biztos, hogy egyáltalán van megoldás a kérdésre. Mennyivel egyszerűbb például megnyerni a Kentucky Derbyt és besöpörni a nyerőnek járó 1 millió dolcsit. Ehhez csak egy jó lovat kell vásárolni valamely telivér árverésen, egy jó trénerhez beadni, s benevezni a USA leghíresebb futamába. Az idén 450 lovat neveztek be a Derbybe, tehát az esély a győzelemre jóval nagyobb, mint a Riemann-sejtés esetében.

Félre tehát a függvénytáblázatokkal és elő az árverési katalógusokkal!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.