2007. február 14., szerda

Költségvetés

Hétfőn tartotta ülését Veresegyház Város Pénzügyi Bizottsága, egyetlen napirendi ponttal: az önkormányzat 2007. évi költségvetése. Első pillantásra úgy tűnik, semmi gond, hiszen több, mint 1 milliárd forint iparűzési adót fizetnek a helyi vállalkozások (pl.: GE, Sanofi-Avensis), a költségvetés tervezet azonban így is forráshiányos. Rengeteg fejlesztés történt az utóbbi években, s ezzel bizony megnőtt az adósságállomány is. Az önkormányzat könyvvizsgálója annak a véleményének adott hangot, hogy "az előterjesztett költségvetés megvalósítása a jelenlegi szerkezetben nem lehetséges".

Két és fél órás tárgyalás után a pénzügyi bizottsággal úgy döntöttünk, hogy a költségvetést a képviselő-testületnek megtárgyalásra javasoljuk, azzal a megjegyzéssel, hogy a feljesztési kiadásokban a pályázati pénzekkel már biztosan támogatott bölcsöde építés és a geotermikus energia hasznosítás élvezzen kizárólagosan elsőbbséget.

Másnap, kedden ült össze a képviselő-testület. A képviselők aggodalmuknak adtak hangot a magas (4,6 milliárd Ft) hitelállomány miatt, és a könyvvizsgálót faggatták, meddig mehet még az eladósodás. Több képviselő óva intette a polgármestert további hitelek fölvételétől, és egyértelművé tette, hogy nem szavazza meg a költségvetést. Újra felélénkült az évek óta tartó "filozófiai vita" hogy melyik típusú városvezetés jobb: addig nyújtózkodjunk, amíg a takaró ér vagy a hitel arra való, hogy használják, és kielégítsék vele a hirtelen támadt szükségleteket. Nyivánvaló, hogy itt a konzervatív ill. liberális gazdaságpolitika ütközik egymással.

Érdekes módon sok képviselőt foglalkoztatott a Sportkörnek juttatandó 43 millió forint, ami az egész költségvetéshez (6,9 milliárd) viszonyítva nem jelentős tétel. A szakosztályokban dolgozók és sportolók viszont nagyban hozzájárulnak a város életének színesítéséhez, nem beszélve a fiatalok egészséges életmódra neveléséről.

Három órás vita után a polgármester visszavonta az előterjesztést, majd berekesztette az ülést. Szavazásra tehát nem került sor.

Nincsenek megjegyzések: