2007. január 24., szerda

Generálhendikep

A Hendikepper Bizottság a héten közzétette a 2006. évben síkversenyben futott lovak hivatalos osztályozását, rövid nevén a generálskálát. Ez a ranglista általában kisebb-nagyobb vitát vált ki az érdekelt felek körében. A tulajdonosok, idomárok, de még a formákat rendszeresen számoló fogadók is találnak nekik nem tetsző részleteket.
A kétéves telivérek rangsorában, nem volt túl nehéz a bizottság helyzete, hiszen a legmagasabb díjazású, éppenezért legmérvadóbb futamban találkozott egymással az évjárat két legjobbja Saldenzar és Viva. Mindketten veretlenül érkeztek a nagydíjra és kettejük között dőlt el a verseny. Viva megőrizte veretlenségét és nyakhosszal verte Saldenzart. A skála tetején mégis utóbbi szerepel (70), hiszen a versenyben 1,5 kilóval nagyobb terhet vitt, mert Viva megkapta a kancáknak kijáró engedményt. Formára átszámolva (aminek kg a mértékegysége) tehát ennyivel kisebb számot futott, viszont a nyakhosszal jobb volt, ami fél kg, tehát kettejük között 1 kg van Saldenzar javára, így Viva 69-et kapott.

Ebben a nagydíjban (Szent László Díj) I have a dream a negyedik helyen ért célba, míg Tanger csupán hatodik lett, a ranglistán mégis megelőzték a harmadik helyezett Rubiniát. Ennek az az oka, hogy később külföldön magas formát futottak. I have a dream megnyerte a Breeders Cup futamot Ebreichsdorfban, amivel mellesleg majdnem 2 millió forintot keresett. Tanger pedig a Henckel Memorialban volt harmadik, s ez sem kis teljesítmény (összdíjazása 6 millió forintnyi euró).
Szóval ezek a lovak lehetnek az idei Nemzeti Díj és Magyar Derby várományosai, nem számítva az ősszel érkezett angol és német import lovakat, akik majd tavasszal fognak bemutatkozni a Kincsem Parkban.

A tavalyi hároméves évjáratból a Derby győztes Thunder Groom kapta a legmagasabb (80,5) osztályzatot. Ezután sajnos nem tudta visszaigazolni ezt a formát, mert egy szerencsétlen balasetben elpusztult. Neve azonban örökre megmarad az évkönyvekben. Mögötte az "Év lova" Star Fury következik 77,5-es számmal, akit a legjobb kanca, Crimson (76) követ.
Az idősebbek között egy sprinter végzett az élen. Városbíró 7 hosszas győzelme a Báró Wesselényi Miklós Emlékversenyben sokáig emlékezetes marad.

Nincsenek megjegyzések: