2009. május 15., péntek

Overdose patája

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek Overdose istállójának tájáról. Ahelyett, hogy az Alagi rakéta esélyeit elemeznénk a nagy angol sprintfutamokban, gyakorlatilag már az a kérdés, az ország leghíresebb négyéves ménje vajon starthoz áll-e még az idén?

A legújabb információk szerint Overdose súlyos patairha gyulladásban szenved, ami a versenylovak egyik legrettegettebb betegsége. A legkisebb gyanú esetén azonnali beavatkozás szükséges, ennél fogva általában nem szokott kialakulni a versenyistállókban.

A betegség leggyakoribb kiváltó okaként a szakirodalom a vastagbél anyagcserezavarát jelöli meg, ami a túlzott mennyiségű és emiatt nem megfelelően lebontott táplálék eredménye lehet. Patairha gyulladás esetén károsodhat a pata felfüggesztő apparátusa, és ez végzetes lehet nem csak egy versenyló számára.

Legfontosabb feladat ezért a patacsontsűllyedés megelőzése. Ezt az érintett lábak terhelésének minimalizálásával lehet elérni: lehető legpuhább talaj, hideg vizes locsolás, de Dózi esetében a gipszelést találták a legcélravezetőbb megoldásnak. Állatorvosi körök szerint ilyenkor fontos egyfajta diétás táplálkozás bevezetése is, ami kizárólag széna és szalma lehet különböző ásványi anyagokkal kiegészítve.

Kedvező esetben a betegség egy hét alatt megszüntethető, ám az utókezelés akár négy hétig is eltarthat. Ezzel gyakorlatilag Overdose nyári turnéja lehetetlenné válik, így legkorábban ősszel folytathatja pályafutását.

Bízzunk benne, hogy a Budapest Bullet megbirkózik ezzel a nem várt és nagyon kellemetlen akadállyal is, és hamarosan újra láthatjuk a zöld gyepen. Nemrég azt írtam, hogy Overdose visszaadta a reményt az országnak, most rajtunk a sor, hogy adjunk támogatást Dózinak.

Gyógyulj meg Dózi!
Vár a 13. győzelem!

2 megjegyzés:

Vad Oszkár írta...

Szomorú, szomorú... :(

Névtelen írta...

Szegény Dózi! Szörnyű, mit kell kiállnia. Mennyit szenvedhet... :((