2009. február 7., szombat

Hogyan kezeljük a (lóverseny)válságot?

Hihetetlenül népszerű e téma mostanában. Az utóbbi fél évben addig addig-beszéltünk erről a huncut pénzügyi problémahalmazról, hogy egy bazi nagy gazdasági világválság van kialakulóban.

A legjobb kezelési módját ennek a nagy gazdasági világválságnak (nevezzük egyszerűen NGVV-nek) tegnap hallottam egy cash-flow mérnök (!) megfogalmazásában.



"Két fickó vadászik az erdőben, amikor észreveszik, hogy egy hatalmas medve
rohan feléjük, láthatóan nem békés szándékkal. Egy egyik ember gyorsan lekapja a
hátizsákját és a bakancsát futócipőre cseréli. Társa megkérdezi:
- Te, minek
bajlódsz ezzel? Az a medve úgyis sokkal gyorsabb nálad!
- Az lehet, de én
gyorsabb leszek nálad!"

Nos, ez úgy gondolom telitalálat, hiszen nyilvánvaló, hogy lehet egy helyzetet úgy is kezelni, hogy várjuk a nagy csodát és úgy is hogy kicsit felgyorsítjuk magunkat. Például egy kis tanulással, továbbképzéssel, önképzéssel, vagy csak további lehetőségek felkutatásával. Lényeg, hogy aktív hozzáállással.

Nem akarok mindig lóversenyes témát felhozni, de kénytelen vagyok, mert ott aztán nagyon nagy baj van. Ha nem történik valami komolyabb változás hónapokon belül, akkor úgy gondolom, már nem lesz mit megmenteni. A Lóverseny Összefogás addig tud bármit is elérni, amíg még van egy kimutatható tábor, akik lóversenyezni akarnak a Kincsem Parkban. Ha ez a kritikus szint alá esik, akkor menthetetlen lesz a hazai lovi.

Sajnos úgy tűnik, többen pont ezt a lassú kiéheztetést tűzték ki maguk elé. Különben mivel magyarázhatnánk a fogadási forgalom drasztikus csökkenését.
2005-2008 között reálértéken 40%-kal csökkent a fogadási forgalom, ami nem igazán írható csupán a NGVV számlájára.
Itt jóesetben a szakmai vezetés totális csődjéről van szó, rosszesetben pedig az ágazat tudatos leépítéséről, hogy az ingatlanok eladása ne ütközzön akadályba.

Mind a kettő eset megbocsáthatatlan.

A másik komoly gond, hogy a lóversenyzés rendszerébe befolyó minden 3 forintból, csupán 1 forint jut el a versenyek alapját biztosító tulajdonosokhoz és a szakmai munkát végző szereplőkhöz.
A 2005-2008 közötti időszakban a Nemzeti Lóverseny Kft. bevételei 6 Mrd forintot tettek ki, viszont csak 1,9 Mrd forint versenydíj került kifizetésre! Ez még az 1/3-ad arányt sem teszi ki, pedig egy normális versenyüzemben 2/3 jut a szakmának és 1/3-ból oldják meg a versenyszervezést-rendezést.
Nem kell túl nagy matektudás ahhoz, hogy feltegyük a kérdést? Hová tűnt itt 4 év alatt a bevétel 1/3 része, vagyis 2 Mrd Forint?

A lóversenyválság kezelésének egyetlen módja egy igazi válságterv kidolgozása lenne, amit az állam részéről is támogatnának. Addig sopánkodhatunk, hogy jön a medve és mindjárt vége a dalnak.

Aki csak várja a nagy csodát, a végén ne csodálkozzon, ha megeszik vacsorára.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Zalán!
Talán az Összefogás is vette hírét, hogy különféle dokumentumok köröznek a neten, főleg lovas oldalakon, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a Nlkft. vezetősége hűtlenül kezeli a rábízott nemzeti vagyont. Talán felfigyeltek arra is, hogy ezeken a fórumokon egymás után tiltják le a dokumentumokat propagálókat, illetve fenyegetésekre, zaklatásokra hivatkozva nem adnak több nyilvánosságot. Az Összefogás is a fenyegetőzések miatt hallgat?