2007. október 2., kedd

Az évtized lova: Overdose

Amikor élete első futására a Kincsem Parkban 18 hosszas győzelemmel mutatkozott be, még csak hümmögtünk, bár már akkor is gyanús volt a dolog. Jó, jó, hát ez még csak egy nyeretlen verseny volt, igaz óriási idővel nyert, de majd később meglátjuk.
Aztán a Szlovák Derby napján "megláttuk". Mikóczi Zoltán Angliából importált kétévese nemzetközi csapatot lépett le, gyönyörű stílusban. Ekkor már elismerően bólogattunk mindannyian, hiszen ritkaságszámba megy ilyen remek lóra akadni egy magyar futtatónak.
Ezután jött Bécs, ahol 13 hosszal elszórta a mezőnyt, közte két Németországban is jegyzett telivérrel! Erre már nem lehetett mit mondani, csak azt, hogy fenomenális! Hevenyészett számítással is 105-110-es Timeform képességszám jött ki OVERDOSE eme teljesítményére, ami nemzetközi szinten is figyelemreméltó. Micsoda kétéves csikó! Franciaországban, Németországban, sőt Angliában is nehéz lenne megverni egy komoly díjazású futamban.
Ezek után következett a Szent László Díj, a legmagasabb nívójú hazai kétéves futam. Overdose természetesen toronymagas favorit, vártuk fölényes győzelmét, de amikor saját szemünkkel tapasztaltuk meg a valóságot, az mindenkit lehengerelt. 16 hosszal talán még senki nem nyerte meg ezt a versenyt (majd utána kell nézni), majdnem pályarekord, Városbíró sem fut sokkal gyorsabban, pedig ő már nem csikó, viszont a legjobb öreg ló jelenleg a pályán.
Én speciel 84-re értékeltem ezt a futást, amilyen magas szám évtizedenként egyszer akad a hazai kétéves telivérek között.
Legközelebb Ebreichsdorfban a Breeders' Cup napján láthatjuk Overdose-t. Kíváncsi vagyok Martin Srnec milyen taktikát választ majd, hiszen a mostani - valljuk be - elég gyilkos volt.
A Newmarketben kb. félmillió forintért vásárolt telivér, tehát az évtized vétele volt. Állítólag valaki már 60 milliót ajánlott érte. Sokaknak megremegne a kezük, ilyen vételi ajánlatra. A legfontosabb azonban, hogy Overdose lába ne remegjen további versenyeiben.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodálatos állat, és amit Franciaországban most műveltek, az egyszerűen felháborító! Igazi franciás húzás volt.

Névtelen írta...

További sok sikert kívánok OVERDOSE-nak! Nem csak gyors de nagyon szép is!