2007. március 1., csütörtök

Demonstráció

2007.02.27-én háromszáz fő részvételével demonstrációt tartottak az Újpesten bezárásra ítélt iskolák megmentése érdekében az érintett tanárok, szülők, jelenlegi és végzett diákok. A polgármesteri hivatal előtt álló tömeget havas-jeges zápor fogadta, mely nem hűtötte le a kedélyeket, s hamarosan skandálva éltették féltett iskoláikat. Az Árpád és a Szőnyi általános iskolák, valamint a Bródy Imre Gimnázium megtartása érdekében nem csak hanggal, de hatalmas transzparensekkel (ezekből három Edit műve), zászlókkal és léggömbökkel próbálták a résztvevők a figyelmet felkelteni. Vitéz fiam is lelkesen lengette a zászlót, míg a nagy igyekezetben el nem aludt a vállamon.

A tüntetés előtti délután információ gyűjtés céljából bementem az önkormányzat képviselői irodájába, ahol áttanulmányoztam a testület elé kerülő koncepció-tervezetet. A lényegében matematika feladvánnyá egyszerűsített előterjesztésben csupán kihasználtsági mutatókról, létszámadatokról, az átszervezés során felszabadult ingatlanokról és a megspórolt pénzről volt szó. Oktatásügyi, szakmai kérdésekre nem tért ki a dokumentum. Tehát a speciális osztályokban képzett mozgáskorlátozott gyermekek megváltozó körülményei, a megszüntetni kívánt angol-, dráma-, zenetagozatos osztályok, és más részletkérdések nem foglalkoztatták az előterjesztőt. Az összevonások után tervezett osztálylétszámok viszont több esetben meghaladják a törvényben meghatározott maximum 26 főt az alsó tagozatokban.

A demonstráció után sok szülő, tanár átvonult a szemközti Ifjúsági Ház épületébe, ahol már gyülekeztek az Oktatási Bizottság tagjai – akik közül sokan a Polgármesteri Hivatal hátsó bejáratán osontak ki, hogy ne találkozzanak a tüntetőkkel. Ezen mi már nem vettünk részt, mert Edit, Apor és Vitéz már átfázott, így hazafelé vettük az irányt. Ráadásul pont akkor tartották a veresi zeneiskola félévi hangversenyét, ahol Virág szaxofon előadással szerepelt.
Késő este kaptuk a hírt, hogy a bizottság az előterjesztést visszavonta és átdolgozásra javasolja.

http://nol.hu/budapest/cikk/437132/

Nincsenek megjegyzések: