2006. december 30., szombat

A lóversenyzés helyzetének rendezése

December közepén az MTI tette közzé, és számos hírforrás vette át a hazai lóversenycégek eladásáról szóló kormányhatározat tartalmát. A döntés tehát világos: 2007. február 28-ig a pénzügyminiszter kiírja a pályázatot a Nemzeti Lóvereny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. együttes értékesítésére, valamint a lóversenyfogadás és a bukmékeri rendszerű fogadásszervezés 20 évre történő koncesszióba adására.
Amikor ezt olvastam, több kérdés is felvetődött bennem, ezért most a Magyar Közlönyben megjelent 1115/2006. Korm. határozatot tanulmányozva próbálom pontosan értelmezni a helyzetet.
Elsőként a bukmékeri fogadás szúrt szemet, hiszen a második világháború óta kizárólag totalizatőr rendszer működik Magyarországon. Az 1. számú melléklet 1. pontja így szól: "A koncessziós pályázat lóversenyfogadás és bukmékeri rendszerű fogadásszervezői tevékenység folytatására vonatkozó koncessziós szerződés megkötésére irányul."
Ez most vajon mit jelent? A pályázat nyertese a lóversenyfogadás mellett bukmékeri fogadásokat is szervezhet más sportágakra is? Vagy a lóversenyfogadást szervezheti totó és buki rendszerben is, de más sportágra nem szervezhet fogadást? Ha tovább megyünk világosabb lesz a kép.
Az 1. sz. melléklet 4. pontja így fogalmaz: "A koncessziós pályázat nyertese a lóversenyfogadást a koncesszió teljes időtartamára, a bukmékeri rendszerű fogadásszervezést - a jelenleg alanyi jogon bukmékeri rendszerű fogadást szervező állami játékszervező mellett - a tevékenység kezdésétől számított 5 évig kizárólagosan gyakorolhatja."
Ezek szerint tehát a jövőben a Tippmix mellett egy új fogadóirodánál is lehet majd foci, tenisz, kosár, stb. mérkőzésekre fogadni, plusz akár lóversenyre is, ha a koncesszor úgy gondolja. Márpedig valószínű, hogy úgy fogja gondolni, hiszen a legnagyobb fogadóirodáknál ez így működik. (Tehát a különböző sportesemények mellett hazai és/vagy külföldi lóversenyfutamokra ad majd oddsokat.)

A másik kérdés, amire a legtöbben kíváncsiak: mi biztosítja, hogy továbbra is lesznek galopp és ügető versenyek hazánkban? Erre a rendelet 2. sz. mellékletének 3-4. pontja ad választ:
"3. A pályázat nyertesének kötelezettséget kell vállalnia arra. hogy a pályázati kiírásban meghatározott számú versenynapon, meghatározott számú futamot (külön galoppra és külön ügetőre) rendez.
4. A pályázat nyertesének kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a minimálisan meghatározott versenynapok megtartásához szükséges feltételeket (versenypálya, tréningpálya, istállók és kiszolgáló létesítmények, versenydíjak, tenyésztési prémium) biztosítja."
A fő kérdés tehát, hogy mennyi lesz a minimálisan meghatározott versenynapok száma?

Nincsenek megjegyzések: