2011. április 24., vasárnap

In memoriam kerepesi úti Ügető

A minap az Aréna Plázában jártam, hozzáteszem kényszerűségből, hiszen a lóversenypálya lerombolásakor megfogadtam, hogy be nem teszem a lábamat a helyére épülő monstrumba.
Ennek kapcsán találtam egy átfogó bejegyzést a régi ügető múltjáról és szégyenletes ledózerolásáról a www.mandiner.blog.hu oldalon.
"Most egy olyan épületkomplexum nyomtalan leradírozásáról írunk ami valószínűleg egy normális fejlődésű országban rendesen levágta volna a biztosítékot. Ez az épület történetesen az egykori Tattersall, azaz az Ügető épületegyüttese a Kerepesi út elején, amely a két háború közötti modern magyar építőművészet egyik emblematikus darabja volt, amíg néhány évvel ezelött különösebb balhé nélkül le nem radírozták a föld színéről, hogy Közép-Európa legnagyobb bevásárlóközpontját hozzák létre a helyén."

Valóban, emlékszem, csak akkor írtak néhány sajnálkozó cikket az újságok, amikor már semmit nem lehetett tenni.
"Vajon a közismert városvédőnek, Ráday Mihálynak egy nekrológnál többre nem futotta volna, hogy megvédje ezeket az építészettörténetileg jelentős épületeket? Vagy éppen a modern és kortárs építőművészet elkötelezett híve, Bojár Iván András - aki már akkor is a fővárosi vezetés holdudvarához tartozott - nem lett volna képes mozgalmat indítani a Bauhaus stílusú ügető megmentéséért? Könnyen lehet, hogy ezeknek az embereknek van azért némi lelkiismeretfurdalása, hiszen például Bojár lapja, az Octogon is írt pár sort az Óvás! egyesület által 2006-ban rendezett kiállítás kapcsán, amelyet a lerombolt Ügető emlékére rendeztek a budapesti Tranzit Art Caféban. Mondanom sem kéne, minden elismerésem az Óvás!-nak is, de előbb kellett volna azt a kiállítást megrendezni, amikor még állt az Ügető!"

Igazából még tüntetés sem nagyon volt, mert maguk az ügető futtatók, hajtók és trénerek is meg lettek vezetve. Elhitték, hogy a Kincsem Parkban majd milyen jó lesz nekik. Az eredmény: a törzsközönség 90%-a eltűnt, mert a jellegzetes ügető-hangulatnak a nyomát sem lehet felfedezni, ráadásul a lovak is oly messze kerültek a nézőtértől (a kombinált pálya miatt) hogy csak távcsővel lehet látni, mi történik a versenyekben.

És a kegyetlen záróakkord:

"Az Ügető eltűnése jó példa arra, hogyan lehet szétbombázni teljes sikerrel egy fontos, közösségteremtő és egyben kultúrtörténeti helyszínt, aminek bőven lett volna létjogosultsága az utókorban is. Aki egy látogatásra vállalkozik az Aréna Pláza területén, az némi túlzással történelmi kalandtúra részese is lehet, ahol mi vagyunk az indián őslakosok, akik néhány üveggyöngyért cserébe még jól is érezzük magunkat múltunk romjain."

Az Ügetőt sajnos bebuktuk, a Kincsem Parkot már nem kellene...

Nincsenek megjegyzések: