2008. október 5., vasárnap

Overdose: jött, látott és győzött?

Mit lehet erre mondani? Győzött egy zűrzavarosan indított, végül érvénytelenített futamban. Ez annyi, mint ha nem is futott volna, nem?
Hát nem. Egyértelműen kiderült, hogy a világ legjobb lovaival is könnyedén felveszi a versenyt, hiszen a start után 50-100 méterrel már rögtön az élen galoppozott. Ehhez pedig kivételes kezdősebesség kell. Az pedig megvan neki.

A versenyre legtávolabbról érkező ló volt: 1700 km-t utazott, hogy Párizsban megőrizze veretlenségét. Ezt amúgy megőrizte.
Állítólag egy pillanatig felmerült az újra indítás gondolata. A négy órával később megrendezett "pót futamon" azonban nem lettek volna egyenlőek az esélyek, hiszen nem minden ló futotta végig az 1000 méteres távot. Sokan pár száz méter után feltartottak.
De nem is ez volt a fő oka lejelentésének. Hanem a sérülésveszély. Overdose ma megtette, amiért idejött: szokásos briliáns stílusában elsőként tette meg a Prix de l'Abbaye de Longchamp távját.

A többi nem rajta múlott.

Hanem a francia rendezőkön. El kell gondolkodni, hogy a száz évvel ezelőtt még alkalmasnak tartott - és általában a lóversenypályákon alkalmazott - startrendszer elegendő biztonságot nyújt-e a XXI. század megváltozott körülményei között.
Egyetlen, piros zászlót lengető imbolygó alak, kint a pálya jobb szélén elegendő jelzés-e a versenylázban égő zsokék számára, ha érvénytelen a start? A mostani eset bebizonyította, hogy nem. A világ legjobb zsokéi - köztük a Frankie Dettori, Olivier Peslier - sem érzékelték időben, hogy valami nem stimmel. Náluk rutinosabb versenyzők pedig nincsenek a pályákon.

Egyébként Overdose mellett Desert Lord (a két év előtti győztes) és a francia színekben versenyző Only Answer menedzsmentje is úgy döntött, nem indulnak újra. Darryl Holland, Desert Lord lovasa egyébiránt így kommelntálta az eseményeket:
"Nem tudtuk, hogy fals volt-e a start, vagy nem. Amikor láttam jönni a lovakat mellettem, úgy gondoltam, jobb ha folytatom a versenyt. Különben sem tudtam volna megállítani a lovamat, ha egy sprinter beindul, senki nem állítja meg."

Egy valaki azonban biztosan nyert Mikóczy Zoltán lovának futásával, még ha nem is a várt módon zajlott is le. Mégpedig a hazai lóversenyzés híre. Soha ennyi híradásban nem szerepelt még a galopp sport, mint most Overdose kapcsán. (Dráma a párizsi nagydíjon! A magyar csodaló nyert, de hiába) A hazai átlagemberek lassan a semmiből megismerik a lovis szakzsargont és értékelni tudják egy ló teljesítményét.
Ja, és fogadnak! Több kollegám is nem kevés pénzt kockáztatott. (Most szidják is a franciákat.)

Ezt a 11-est Overdose belőtte, de a bíró nem adta meg.

Így marad a 10/10 győzelem és a veretlenség. De már tudjuk, hogy a világelit sem akadály Dózinak!